SVT kallade Göring ”tysk politiker” – får kritik och pudlar

INRIKES. Efter att SVT benämnt den före detta tyska politikern Hermann Göring som en ”tysk politiker” fick de emotstå hård kritik och har nu valt att göra en pudel.

Under torsdagens avsnitt av TV-programmet Antikrundan visade en av gästerna upp en ring som gått i arv från gästens mormors mor, som ska ha fått den från Hermann Görings fru Carin.

— Ja, det var min mormors mor som fick den av Carin Göring, hon var sjuksyster på Sofiahemmet. Hon fick den när hon dog tidigt 30-tal, sade gästen som var på plats för att få sin ring värderad.

Därefter visades en faktaruta upp som beskrev Carin Göring som ”Herman Görings (tysk politiker) första fru”.

Att den tyska politikern – kanske mest känd som det tyska luftvapnets chef under andra världskriget – kallas för politiker har inte fallit i god jord hos allehanda etablissemangsmedier.

—  Att kalla honom politiker är både att dölja sanningen och förringa Görings vedervärdiga betydelse, säger exempelvis Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet till Aftonbladet som valt att blåsa upp händelsen.

— Han bar ett direkt ansvar för förintelsen av sex miljoner judar, och många miljoner andra människor dödades också på grund av hans order, hävdar historieexperten Christer Bergström till Göteborgs-Posten.

Den så kallade ”förintelsen” är ett högst omstritt historiskt skeende som många menar är överdrivet samt en efterhandskonstruktion av de allierade efter kriget i syfte att svartmåla Tyskland och förskjuta sina egna krigsbrott till bakgrunden.

SVT har nu bett om ursäkt och kommer att ändra i programmet både i repriser och den version som kommer att finnas tillgänglig på SVT Play.

Källor:
SVT pudlar efter nazist-miss i sändningen – inför miljonpublik
Nazisten Göring kallad ”tysk politiker” i SVT

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
KlausJan HjelmJimmy ThunlindVeraLingonet Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Lingonet
Medlem

Bra! Svenne banan behöver se vilka som står bakom hetsen mot oss vita människor, för i nuläget bör 6 milj. kortet vara utgånget för länge sen i svennes ögon med, mer sånt, mer ved till ugnarna!

Vera
Medlem

OJ då att dessa intellektuella skithögar kan vräka ur sig med sin komplexfyllda idioti mot en överintelligens är rätt vanlig. Det svider i dem med hat och avundsjuka och säljer sig till judarnas förföljelsemani.

Jimmy Thunlind
Redaktör

SVT pudlar och visar (((vilka))) de kryper för. Hermann Göring var inte bara tysk politiker – han var Tysklands talman 1932-1945, riksmarskalk, ansvarig för fyraårsplanen och en av de drivande bakom Tysklands nationalsocialistiska återuppbyggnad, chef för Luftwaffe och riksjägmästare med ansvar för naturvården Tyskland, samt Führerns utsedde efterträdare. Göring var en av de främsta statsmännen genom tiderna!

Jan Hjelm
Medlem

Vid den tid då ringen gavs till Carin så var Göring en fd flygofficer som fått den högsta militära utmärkelsen som den kejserliga krigsmakten kunde erbjuda, orden ”Pour le merite”, som han framgent alltid bar. Görings djupa kärlek till Carin är väldokumenterad och hennes död tog hårt på honom. Göring var innerst inne inget monster som de allierade utmålar honom att vara.

Klaus
Medlem

Den lögnaktiga angloamerikansk-judiska krigshetsare- och massmördare-alliansen fick fotfäste även i det ”neutrala” Sverige.