SVT ingår i ny EU-grupp för att bekämpa ”falska nyheter”

MEDIA. Chefen för SVT, Hanna Stjärne, ingår i EU-kommissionens nya grupp ”High Level Group on Fake News”, vars uppgift är att bekämpa så kallade falska nyheter på internet.

Hanna Stjärne.

Den nystartade gruppen ”High Level Group on Fake News” har fått i uppdrag att till EU-kommissionen rapportera sin bild av deras upplevda problem kring desinformation på nätet. Rapporterna kommer att användas för att regelverk och lagar ska kunna skrivas om så att de på ett effektivt sätt bekämpar sådant som de anser vara desinformation eller som innehåller olagligt innehåll.

Hanna Stjärne säger till SVT:s PR-avdelning att ”principerna om yttrandefrihet och rätt till information är avgörande för mig i det arbete som ska göras.” Stjärne nämner speciellt det stundande valet i Sverige och säger även att ”frågan om falska nyheter berör Sverige och Europa ur ett demokratiskt perspektiv”.

Konkurrensen om platserna i gruppen var hård, hävdar SVT som skriver: ”Drygt 300 personer ville delta och ansökte via officiell nominering. Hanna Stjärne deltar som representant för de nordiska public service-bolagen, tillsammans med Noel Curran, EBU:s generaldirektör.

Gruppens medlemmar är experter från olika områden, alltifrån det journalistiska, akademin/forskningen, frivilligorganisationer som NGO, nationella myndigheter, företag från relevanta industrier och sociala medie-plattformar. Bland dessa finns representanter från bland annat Google, Facebook, Twitter, European Federation of Journalists, Sky, EurActive, ARD etc.

— Jag är glad över att få möjlighet att samarbeta över nationsgränserna i denna brännande framtidsfråga, säger Stjärne.

Listan på gruppens alla 39 medlemmar finns här.

Källor:
Hanna Stjärne uttagen till EU-kommissionens grupp om desinformation
Experts appointed to the High-Level Group on Fake News and online disinformation

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments