SVT: ”Fetma riskfaktor för covid-19 – Nästan var femte bleking har fetma”

USA. Skattefinansierade SVT Nyheter rapporterar nu att även fetma kan vara en riskfaktor när det gäller förmågan att överleva covid-19. I artikeln redogörs för att fetma är vanligt i USA med orden ”Nästan var femte bleking har fetma”.

SVT Nyheter rapporterar nu att fetma kan vara en riskfaktor för en negativ utgång av covid-19.

I USA där coronaviruset sprids snabbt är mer än fyrtio procent av den vuxna befolkningen överviktig.

Medicine doktor William Dietz, en av landets ledande forskare kring fetma och med 16 år bakom sig som chef för USA:s institut för näringslära, motion och övervikt inom CDC, USA:s folkhälsomyndighet, vill nu att denna riskfaktor belyses mer.

— Det nämns av vår folkhälsomyndighet som en riskfaktor för ett negativt sjukdomsförlopp, men jag tycker att det borde betonas ännu mer, säger Dietz.

Data från England och intensivvårdsregistret ICNARC visar att nästan 40 procent av de första 775 personer som fick intensivvård hade ett BMI över 30.

Överläkare Soo Aleman på Karolinska sjukhuset är inte förvånad.

— Vi vet att övervikt hänger ihop med hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Alla de riskfaktorer vi känner till idag, säger Aleman.

SVT Nyheter väljer illustrera artikeln med en bild av en överviktig vit person och följande bildtext: ”Nästan var femte bleking har fetma”. Det är oklart om man kanske syftar på invånarna i det svenska landskapet Blekinge, men då artikeln handlar om fetma i USA får man förmoda att tillmälet ”bleking” ska åsyfta en vit person.

SVT Nyheter har nu ändrat bildtexten.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Harald Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Harald
Medlem

Bleking är naturligtvis okej för folkmördarnas Sanningsministerium att skriva men neger skulle dom aldrig skriva. Jag väntar på att det öppna väpnade kriget ska börja. Då kommer många fiender att dö.