SVT fälls i Granskningsnämnden för antisemitism

MEDIA. Statliga Sveriges Television (SVT) fälls av Granskningsnämnden för att ha skrivit om ”den judiska lobbyn” i en artikel. 

Den förbjudna formuleringen (skärmdump)

I en artikel på SVT Text den 6 december 2017 användes uttrycket ”den judiska lobbyn” när flytten av USA:s ambassad till Jerusalem behandlades. Det fällda citatet lyder i sin helhet:

”Trump vill uppfylla sitt vallöfte och förbättra relationen med Israel som var mycket frostig under Obamas tid vid makten. Den judiska lobbyn i USA är oerhört stark och har drivit frågan länge.”

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) regerade mycket starkt på ordvalet och kallade det för ett ”mycket problematiskt uttryck som frammanar bilden av amerikanska judar som ett åsiktsmässigt homogent … och mäktigt kollektiv”.

Artikeln anmäldes till Granskningsnämnden med motiveringen att uttrycket ”den judiska lobbyn” är antisemitiskt och står i strid med sändningstillståndet. Detta tar Granskningsnämnden fasta på i sitt beslut, där man skriver:

”En anmälare anför att det inte finns något som heter judisk lobby och att gränsen mellan antisemitism och politisk kritik, enligt Svenska Kommittén mot antisemitism, är överskriden när judar kollektivt hålls ansvariga för Israels politik.”

Efter hård kritik pudlade SVT snabbt och kallade uttrycket ”den judiska lobbyn” för missvisande. I den uppdaterade texten skrev man istället ”pro-israelisk lobby”.

Granskningsnämnden fäller ändå artikeln med motiveringen:

”Enligt nämndens mening var formuleringen klart missvisande och sändningen i SVT Text, sida 176 strider därför mot kravet på saklighet. Nämnden kan dock inte finna att sändningen var utformad på ett sådant sätt att den står i strid med kravet på opartiskhet.”

Granskningsnämnden kräver nu att SVT offentliggör beslutet på ett lämpligt sätt.

Källa:
SVT fälls för att ha skrivit om ”den judiska lobbyn”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
_DH_
Nybörjare
_DH_
1 år sedan

Så ytterst fånigt. Jag menar, vår stats-TV har ju varenda dag i många år kablat ut extrem anti-svensk och mansfientlig propaganda. En del av det har prövats av Granskningsnämnden, som funnit att allt är i ordning. Och så gör man vid ett enda tillfälle en referens till den judiska lobbyn? Det fälls naturligtvis, för judisk makt får man inte diskutera i statsmedia.

Allan
Nybörjare
Allan
1 år sedan

Och ännu en gång bevisade StoraKroknäsorsMotArier både judemakt och judelobby. Judens fräckhet kommer bli dess fall.

Precis som vad (((de))) gjort mot judge Kavanaugh, kommer få ännu fler att få upp ögonen för alla judelögner, inte minst ”förintelsen”.

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
1 år sedan

Det var nog tur för SVT att deras egen granskningsnämnd blev (((beordrad))) att fälla SVT för denna antisemitiska incident (de dumma gojerna hade nog annars inte fattat att de begick en antisemitisk handling), för annars hade JK nog blivit tvungna att fundera över om inte SVT faktiskt inte ägnar sig åt nyheter utan endast åt allvarlig brottslighet. Som vissa andra publicister.

Peter
Nybörjare
Peter
1 år sedan

Ja, Granskningsnämnden är riksdagspartiernas och PK-iternas förlängda arm, sammansatt av sådana som den är! Skamligt! -Ingen objektivitet eller anständighet där inte. (Talar av egen erfarenhet!)

Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
1 år sedan
Olle
Nybörjare
Olle
1 år sedan

nog det enda dom har skrivit som jag håller med om

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
1 år sedan

Granskningsnämnden har haft direktkontakt med ADL.

Karl-Путин A
Nybörjare
Karl-Путин A
1 år sedan

Kalla gärna en ”skithög” för en vacker orkidé, men den kommer fortfarande att lukta j***.