SVT byter ansvarig utgivare efter Jimmie Åkessons bojkott

VALÅR. Jimmie Åkesson har låtit meddela att han inte tänker delta på SVT:s valvaka under kvällen på grund av att public service-kanalen valde att ta avstånd från hans uttalande under en partiledardebatt. Nu byter dessutom SVT tillfälligt ansvarig utgivare på grund av incidenten.


Jimmie Åkessons uttalande som nu leder till att SVT byter ansvarig utgivare.

Det var under SVT:s partiledardebatt på fredagen som Jimmie Åkesson (SD) fällde ett uttalande som fick Annie Lööf (C) att gå i taket och SVT att officiellt ta avstånd.

— Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb, sade Åkesson.

Åkesson menade också att politikerna därför måste ”hjälpa dem att bli svenskar”.

I slutet av sändningen beslutade SVT:s ansvariga utgivare Eva Landahl att kanalen officiellt skulle ta avstånd från Åkessons ord. Detta eftersom hon menar att de strider mot den så kallade demokratiparagrafen i radio- och tevelagen som bland annat föreskriver att ”programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet”.

Avståndstagande fick Jimmie Åkesson och SD att gå i taket.


På grund av incidenten har SD också meddelat att Jimmie Åkesson väljer att bojkotta SVT fram tills valet är över. Därmed kommer han inte att delta på kvällens SVT-valvaka.

Dessutom har SVT beslutat att byta ut Eva Landahl som ansvarig utgivare under valrörelsens sista dagar. Så här skriver Landdahl på SVT:

För att inte valrörelsens sista dag ska skuggas av en diskussion om detta så väljer jag att lämna över utgivarskapet för de rikssända valprogrammen på valdagen, och kommer att inte delta i resten av valbevakningen. Det är viktigt att valrörelsens sista dag får handla om de sakfrågor som väljarna tycker är viktiga.

Se fredagens partiledardebatt på SVT Play.

Källor:
SVT och SD i möte efter debattbråk
Därför markerade SVT mot Åkessons uttalande i slutdebatten
Byte av utgivarskap under valdagen

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
LingonetGrottbjörnenKarl-Путин A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

BRA JIMPAN! – det ska bli skönt att slippa alla israeliska flaggor i SVT-studion.

Karl-Путин A
Medlem

Det var ett lite märkligt uttalande Jimpan kom med – han har naturligtvis rätt i sak, men bara för några dagar sen sa SD-judinnan Paula Bieler att alla kan bli svenskar om de bara ”anammar svenskheten”.

Det är alltså bara att gå runt på stan och fråga alla invandrare man möter om de känner sig som svenskar. De som svarar ja är OK, medan de som svarar nej får utsättas för en brutal ”avinvandrifieringsprocess” ungefär som ”avnazifieringen” av de europeiska folken efter WW2.

Eller hur gör man svenskar av invandrare från tredje världen?

Grottbjörnen
Medlem

Tänk att tom. Annie Lööf faktiskt har lite talang!…som skådespelerska…

Karl-Путин A
Medlem

Är inte alla 8-klöverpolitiker skådespelare, eller snarare clowner?

Lingonet
Medlem

SD are fattar ÄNDÅ infenting. Förhoppningsvis någon iallafall.