Sveriges vapenexport har tredubblats

VAPEN. Sveriges vapenförsäljning har tredubblats sedan början av 2000-talet.

Sedan början av 2000-talet har Sveriges vapenförsäljning tredubblats. Detta enligt organisationen Svenska Freds. Internationellt sett ligger Sverige på femtonde plats bland världens största vapenexportörer om man ser till Sveriges andel av världsmarknaden.

En av Saabs största exportvaror tros bli radarövervaknings- och stridsledningsflygplanet Global Eye, som framöver förväntas säljas till wahabistiska Saudiarabien. Dessutom ska stridsflygplanet Jas Gripen säljas till Brasilien.

Saab har fått kritik för att sälja krigsmateriel till just konservativa islamistiska länder som ovan nämnda Saudiarabien, ett problem som politikerna anser sig ha löst genom den ”demokratiparagraf” som började gälla i april 2018. Den innebär ett ökat krav på så kallad demokrati och mänskliga rättigheter i länderna som köper vapen av Sverige.

Källa:
Svenska Freds: Svensk vapenförsäljning har tredubblats

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om