Sveriges Radio fälls för ”antijudiska” uttalanden

JUDISK MAKT. Efter en anmälan från Israels ambassad i Stockholm fälls nu Sveriges Radio i Granskningsnämnden för ”felaktiga uttalanden om Israel”.

Israels ambassadör i Sverige Ilan Ben-Dov. Foto: Israels ambassad

I samband med fotbolls-VM i somras anmälde Israels ambassadör Ilan Ben-Dov Sveriges Radio (SR) till Granskningsnämnden för ett uttalande som korrespondenten Cecilia Uddén gjorde i programmet Godmorgon världen.

Enligt ambassadens anmälan framställs det i inslaget som att Israel har anklagat Argentina för terrorism efter att Argentina ställt in en träningsmatch mellan de två länderna. Detta uppfattas av Israel som antisemitism.

— Vi förväntar oss en förändring från svensk media, säger Ilan Ben-Dov och fortsätter:

— Sedan flera år tillbaka har svensk media beskrivit situationen i Mellanöstern genom att lyfta fram argument från den arabiska sidan och berätta utifrån ett arabiskt perspektiv.

Det är emellertid inte första gången som ambassadör Ben-Dov anmäler SR till Granskningsnämnden. När han 2015 intervjuades i radioprogrammet Studio Ett fick han frågan om judarna hade något ansvar för den ökade antisemitismen. Denna formulering fälldes i Granskningsnämnden, som beskrev den som ”uppenbart kränkande” för judar.

Ben-Dov anser att svensk media borde vända sig till Israels ambassad för att få underlag till en ”mer balanserad rapportering”.

— Vi bidrar alltid med analyser ur ett israeliskt perspektiv för alla som önskar och vi sitter inte bara och väntar utan försöker ta egna initiativ för att balansera bilden, säger ambassadören.

Att en aktör tar ”egna initiativ för att balansera bilden” brukar i andra sammanhang kallas för lobbyism och otillbörlig påverkan. Det kunde ha varit intressant att se vilka reaktionerna blivit ifall Rysslands ambassadör hade gjort ett liknande uttalande.

Källa:
SR fälls efter felaktigt uttalande om Israel

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Sverker Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Sverker
Medlem

Jag håller med juden. Det är en helt felaktig bild hon gett av Israel. Bilden borde vara av en bedrägerination, som består av stulet land.