”Sverigebilden riskerar hota svensk konkurrenskraft”

SVERIGEBILDEN. Näringslivets toppar oroar sig nu över att den allt råare kriminaliteten i landet ska påverka bilden av Sverige utomlands. Sverigebilden är viktig för att attrahera utländsk spetskompetens och därmed upprätthålla svensk konkurrenskraft internationellt.

AB Volvos koncernchef Martin Lundsted är en av de som oroas över Sverigebilden. Skärmbild: Youtube.

Den råa kriminaliteten i Sverige riskerar nu att försämra Sverigebilden utomlands och därmed vår konkurrenskraft, anser flera toppdirektörer inom svenskt näringsliv. Det kan bli svårare att rekrytera spetskompetens från olika delar av världen och följaktligen svårare för landet att stå sig i den globala konkurrensen.

Sveriges förmåga att locka utländsk kompetens är beroende av vad landet har att erbjuda i form av samhällsfunktioner som bra skolor, säker boendemiljö, vård och omsorg och inte minst lag och ordning.

Då landet brottas med en allt råare kriminalitet i form av skjutningar, sprängdåd och brutala rån så kan Sverigebilden hotas. Förra året anmäldes totalt 257 sprängdåd.

— Det är viktigt med en samlad bild av att Sverige är ett tryggt och bra samhälle, säger AB Volvos koncernchef Martin Lundstedt.

— Vi anställer folk från andra länder. De ställer samma frågor som vi svenskar gör när vi ska flytta till exempel till Brasilien eller något annat land. ”Hur fungerar det här, är det säkert, var ska barnen gå i skolan?” Då kan du tänka dig när de läser om Göteborg och googlar vad som skrivs i USA om Sverige. Det hjälper definitivt inte oss.

Det sägs att brottsligheten generellt sett ”inte ökat i Sverige” men uppklarningsprocenten är låg och brotten har även blivit råare. Så sent som förra veckan sprängdes en bil på Volvo Cars egen parkering i Torslanda.

Källa:
Näringslivet oroas över Sverigebilden

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Harald
Nybörjare
Harald
6 månader sedan

Är det inte svårt ta han på allvar? Företag hotar alltid med att företagsklimatet är så dåligt att dom måste flytta mer verksamhet utomlands. Klart han har rätt men det kanske bara är för att tjata till sig skattelättnader och annan företagssocialhjälp som
kompensation för klimatkrisen eller mångkulturkrisen eller skattekrisen. Till slut handlar det mest om deras fruar och älskarinnor vill bo lyxigare nära Londons bevakade judiska kvarter . Då flyttar huvudkontor och annat.

Vera
Nybörjare
Vera
6 månader sedan
Reply to  Harald

Dina farhågor är nog så sanna – hade våra ”Toppar” i näringslivet det minsta uns av folkgemenskap skulle de kunna slå sina guldprydda ringnävar i borden på Rosenbad och slänga ut dessa värdelösa värdesättande folkförrädare.