MILJÖ. WWF Världsnaturfonden har släppt sin nyaste rapport Living planet och enligt denna ligger Sverige i topp gällande negativ miljöpåverkan till följd av överkonsumtion. WWF kräver nu bland annat att Sverige ska halverar sin köttkonsumtion.

köttdjur

World Wide Fund for Nature (WWF) Världsnaturfonden mäter vartannat år hur vår konsumtion påverkar jordens resurser och miljö. Årets rapport Living planet som nyligen publicerats visar att Sverige tillsammans med bland annat USA, Belgien och Kuwait har störst påverkan på miljön per invånare.

Enligt WWF:s rapport skulle det behövas 4,2 jordklot om alla förbrukade lika mycket resurser som vad Sveriges befolkning gör idag. För två år sedan var siffran för detsamma 3,7 jordklot.

Världsnaturfonden uppmärksammar att det importeras massiva mängder varor och livsmedel till Sverige. Vidare att det i Sverige överkonsumeras kött varför WWF nu kräver att den svenska regeringen tar initiativ till att halvera köttkonsumtionen i landet.

Miljöminister Karolina Skog för Miljöpartiet hävdar dock att matsvinnet är ett större problem och menar att överkonsumtionen i Sverige delvis är en följd av en positiv ekonomisk utveckling.

— Delvis är det kopplat till något positivt, att Sveriges ekonomi går bra och konsumtionen rullar på. Men då är det så att vår konsumtion har ett stort ekologiskt fotavtryck. Både vår konsumtion av transporter, mat men inte minst importen av varor, säger Skog.

— Jag skulle nog hellre börja med de lågt hängande frukterna som matsvinnet. Det gör ingen glad att vi slänger fin mat som har haft en miljöpåverkan, där kan vi börja arbeta tycker jag, fortsätter Skog.

Carina Borgström-Hansson på WWF framför två orsaker till Sveriges negativa miljöpåverkan.

— Maten och transporterna skulle jag framför allt peka på. Här har vi stora möjligheter att förbättra våra resultat, säger Borgström-Hansson.

Utöver en halvering av köttkonsumtionen vill WWF även se ett totalstopp för nyförsäljning av fossildrivna bilar år 2025. Miljöminister Skog vill dock diskutera med de andra EU-länderna innan sådana beslut tas.

— En möjlig tanke är faktiskt att sätta ett stoppdatum för förbränningsmotorer på europeisk nivå. Det får vi titta närmare på och diskutera med de andra medlemsstaterna i EU, säger Skog.

Källa:
WWF kräver halvering av köttkonsumtionen


  • Publicerad:
    2016-10-28 10:40