IDROTT. Sverige slog ikväll Schweiz med 1–0 efter mål av Emil Forsberg i en match som beskrivs som en rysare. Detta betyder att Sverige avancerar till kvartsfinal i VM i Ryssland.

Emil Forsberg (Foto: Damir Sagolj)

Det blev en nagelbitare in i det sista när Sverige tog sig vidare till kvartsfinal efter segern mot Schweiz. För första gången på 24 år har Sverige tagit sig längre än till en åttondelsfinal i fotbolls-VM.

Sverige inledde matchen starkt och skapade mängder av lägen i den första halvleken. Men trots flera vassa målchanser så ville bollen inte in.

I början av andra halvlek tog Schweiz över spelet, men Robin Olsen i det svenska målet stod pall. Och så i den 66:e matchminuten hamnade Emil Forsberg i ett bra läge någon meter utanför straffområdet. Han avvaktade lite, fintade sin försvarare och avlossade ett lågt skott som tog på en schweizisk spelare och gick i mål.

– Sverige behövde mig i dag. Det var dags. Det är det största ögonblicket i mitt liv, säger Forsberg.

– Sen är jag ju glad för lagets skull. Att vi lyckades göra det igen på ett fantastiskt bra sätt. Vi släpper inte till mycket målchanser och det gör mig stolt, tillägger Forsberg.

Den nationella stoltheten gick inte att ta miste på när Forsbergs lagkamrat Mikael Lustig intervjuades av SVT efter 1-0-vinsten. Han betonade under intervjun att ”vi krigar för vårt land och vårt folk”.

Bara att ta sig vidare från gruppen, bestående av Tyskland, Sydkorea och Mexiko, var en succé. Nu är Sverige ett av åtta lag som är kvar i turneringen. I kvartsfinalen möter Sverige England som vann mot Colombia ikväll på straffar.

– Det finns många bra lag, det är mycket som står på spel och det finns mycket nerver, säger Forsberg. Det gäller att tro på det man gör. Det är det som gör oss så starka, att vi är otroligt trygga i det vi gör.