Sverige medverkar i Nato-övning

NORDEN. När Nato-övningen Baltops under fredagen drog igång i Östersjöområdet medverkade såväl Sverige som Finland, trots att ingetdera av länderna är Nato-medlemmar.

NATO2

Sverige deltar just nu i krigsövningen Baltop tillsammans med Nato.

I fredags blev det för 44:e gången dags för krigsövningen Baltops som äger rum på Östersjön. Scenariot går ut på att en konflikt mellan olika nationer uppstått i området och att Nato fått FN-mandat att gå in och ”stabilisera regionen”. Medverkar gör drygt 6000 människor från 17 länder, där Sverige och Finland är de enda som inte är medlemmar i Nato.

Trots Natos krigiska och kontroversiella historia menar major Kristina Swaan, informationschef på Amfibieregementet, att övningen hjälper till att skapa stabilitet.

— Att vi övar i Östersjöområdet är för att gemensamt kunna skapa stabilitet. Det är inget att sticka under stol med, förklarar Swaan och fortsätter:

— Det här scenariot som vi övar är ett sådant scenario som faktiskt pågår runtom kring i världen. Och det är också ett sätt att ta en verklig händelse in i en fiktiv värld och verkligen kunna testa våra olika förmågor.

Källa:
Krigsövning med Nato igång: ”Östersjön är en oroshärd”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om