Sverige ger medborgarskap till dömd Mossadagent – kritiseras av Iran

VÄRLDEN. Under en resa i hemlandet Iran greps och dömdes forskaren Ahmadreza Djalali till döden för att ha spionerat för skurkstaten Israels räkning. Nu har Irans utrikesdepartement kallat upp Sveriges ambassadör för att framföra kritik mot att man utfärdat medborgarskap åt den dömde spionen.

Den nu dömde Mossadagenten arbetade som forskare på Karolinska institutet i Stockholm, innan han greps av iransk säkerhetstjänst under ett besök i landet. Nu har han fått svenskt medborgarskap. Foto: Anonymous100000 (CC BY-SA).

Iraniern Ahmadreza Djalali har sedan några år tillbaka levt i Sverige med permanent uppehållstillstånd och arbetat som forskare på Karolinska institutet (KI). När han 2016 besökte sitt hemland Iran för att föreläsa på diverse universitet kom han att gripas av iransk säkerhetstjänst och åtalades så småningom av landets revolutionsdomstol för att ha spionerat för ärkefienden Israels räkning.

Djalali kom att dömas till döden, vilket ledde till att Sverige framförde krav på att Iran skulle stoppa avrättningen av KI-forskaren, trots att han var iransk medborgare och inte svensk.

— Vi kan inte ta ställning till själva brottet, men Sverige fördömer dödsstraff precis som alla andra EU-länder, förklarade utrikesminister Margot Wallström det udda tilltaget.

I december gav Irans högsta domstol besked om att Djalalis överklagan inte gått igenom och att dödsdomen står fast. En av anledningarna ska ha varit att Djalali erkände spionaget – ett erkännande som hans hustru dock hävdar var framtvingat med hjälp av hot.

I en ny vändning förlänade Sverige den dömde Mossadagenten svensk medborgarskap, något som inte uppskattades av Iran. Tidigare i veckan kallade landets utrikesdepartement upp Sveriges ambassadör i Teheran för att framföra skarp kritik mot tilltaget.

— Vid mötet uttryckte den islamiska republiken Iran en kraftfull protest mot den svenska regeringens åtgärd att ge medborgarskap till en Mossad-agent som har erkänt att han deltagit i morden på iranska forskare, säger Bahran Qasemi, talesperson för Irans utrikesdepartement, till den statliga nyhetsbyrån Irna enligt Reuters.

Qasemi menar att agerandet är ”tvivelaktigt och fientligt” och att Iran inte kommer att acceptera det.

— Han är fortfarande iranier, menar Qasemi.

Den antisionistiska republiken Iran ligger sedan decennier i en infekterad konflikt med skurkstaten Israel och har aldrig erkänt dess legitimitet. I samband med att halvhjärtade protester mot Irans regering slogs ner och övergick i ett massivt folkligt stöd för republiken erkände Israels spionorganisation Mossad också att man har ”ögon och öron” i landet.

Mossad är i sin tur ökända för sin brutalitet och effektivitet, vilket bland annat har avslöjats i en ny bok där över 2 700 lönnmord som genomförts av den judiska spionorganisationen beskrivs.

Källor:
Svenskt medborgarskap till dödsdömde Djalali retar upp Iran
Detta har hänt: Dödsdömd KI-forskare

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

7
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
KlausAndré DevecseriKarl ARokviken Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Rokviken
Medlem

Det dysfunktionella styret av landet Sverige visar i detta fall ett resultat av detsamma.

Karl-Путин A
Medlem

Att Iran ens bryr sig – svenska medborgarskap delas ut som konfetti på en bögparad.

Rokviken
Medlem

Skaffa inget pass för det har inget värde jämfört med det shekelsystem vi lever i.

André Devecseri
Medlem

Håller man sig inom Europa är det dessutom onödigt att ha ett.

Klaus
Medlem

Till Danmark måste man visa sitt pass.

André Devecseri
Medlem

Nä, för EU-medborgare räcker det med nationellt ID-kort (i Sverige får man det hos polisen) och för nordiska medborgare även körkort.

Samma sak vid dansk-tyska gränsen.

Kom även nyligen in i Sverige utan ID genom att uppge mitt personnummer (det är endast kontroller vid inresa i Sverige från Danmark eller Danmark från Tyskland, och fasta är de bara på Öresundsbron)

Visserligen off-Topic, men nåväl xD

André Devecseri
Medlem

Ptja, Iran erkänner ju inte dubbelt medborgarskap, så vad hjälper detta honom?

Tar f.ö. inte ställning till denna händelse, annat än att iraniern inte ska vara i Europa till att börja med.