Sverige bidrar till svältmordet på jemeniterna

VAPENEXPORT. Sveriges partier är splittrade i frågan om vapenexport som hjälper angriparna i kriget mot Jemen.

Den humanitära svältkatastrofen i Jemen är fabricerad av de länder som krigar mot och stödjer den. Formellt är det Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som utför kriget mot Jemen, men de har stöd i form av marktrupper från bland annat USA, som också har intressen i området, och som är där för att ”upprätthålla ordningen”.

SVT rapporterar att den humanitära katastrofen i krigets Jemen har fått de flesta nordiska länder att stoppa all vapenexport till länder som är indragna i kriget. Det gäller Norge, Finland och Danmark. Men från Sverige fortsätter exporten till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som förut.

Saudiarabien är världens näst största importör av krigsmateriel.

Exporten fortsätter alltså trots att 8 miljoner jemeniter lider av svält, och att FN då beräknade att antalet vid årets slut kommer att uppgå till 18,4 miljoner.

Vapenexporten delar de politiska blocken mitt itu, rapporterar SVT.

Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet säger sig nu vilja stoppa svensk vapenexport till länderna i Jemenkriget, men det vill inte Socialdemokraterna, Centern, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Liberalerna tar inte ställning i frågan.

Socialdemokraten Kenneth G. Forslund som är vice ordförande för riksdagens utrikesutskott, ser det hela som en lagstiftningsteknikalitet som inte bör revideras.

— Jag ser inte poängen med att Sverige för en ytterst liten volym av följdleveranser av reservdelar skulle göra om hela lagstiftningen.

Men ”följdleveranser” inkluderar som SVT rapporterar även ”möjligheten” att sälja bland annat ammunition.

Till och med USA:s senat röstade så sent som i förra veckan för att stoppa landets officiella militära stöd till den saudiledda koalitionen i kriget mot Jemen. Däremot stödjer USA kriget mot Jemen på informella sätt, bland annat genom att finansiera terrorgrupper.

Sverige tillhör alltså de länder som i och med vapenexporten till bland annat Saudiarabien stödjer den saudiledda krigsalliansen.

Källa:
Frågan om vapenexport delar de politiska blocken

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
LingonetKarl-Путин A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Sverige har i många år haft en särskilt god relation med Saudiarabien och inte bara exporterat vapen, utan även byggt en vapenfabrik på plats. Den feministiska Löfvenregeringen utökade de goda relationerna genom att rösta in Saudiarabien i FNs kvinnokommission. Den saudiska kvinnosynen är tydligen något som tilltalar svenska feminister.

Lingonet
Medlem

Det handlar inte längre om att mildra judefrågan,
Det handlar idag o vårat folks överlevnad.
Och med judar samtidigt leva med oss ,de vill ju utrota oss, hur kan vi leva med dem?
Ska vi hoppas att varje generation bromsar dem gång efter gång? Nej.
Vi måste utrota dem en gång för alla, för allas våra folks överlevnad, de hatar alla folk , inse det människor, de är de som gör och har gjort vårat liv på jorden, som gud lovat oss, till ett helvete hela tiden. Bort mede dem!

Lingonet
Medlem

Detta är min åsikt, och jag står för den 100 %, nordfront och motståndsrörelsen är av annan åsikt! Jag är ej medlem.
Ja komer stå även i rättegång för den.