SVERIGE. Det är betydligt billigare med utländskt fläskkött än svenskt vilket skapat en akut kris för den svenska grisbranschen. Följaktligen tvingas man nu för första gången på länge skicka svenska kultingar till Polen och Tyskland där de uppföds och slaktas.

Svenskt fläsk har på senare tid blivit något av en lyxvara som undviks av de flesta konsumenterna då det är mycket billigare med utländskt kött. Detta har skapat en allvarlig kris för svenska grisbönder och nu tvingas man för första gången på många årtionden skicka grisar till Tyskland och Polen vid tre månaders ålder där de får leva resten av sina liv tills de slaktas.

Så sent som i torsdags skickades 650 kultingar till Polen för uppfödning. Axel Sannö, veterinär på Svenska djurhälsovården AB, redogör för en minst sagt dyster framtid som där väntar djuren.

– De kommer att födas upp under helt andra villkor än här. Ingen halm, boxar där golvet är ett galler och massor av nya smittor. I värsta fall kommer de att dö som flugor.

Många slakterier i Sverige har slutat ta emot grisar eftersom efterfrågan på svenskt fläsk är för låg för att det ska finnas någon avsättning. Enligt flera veterinärer uppstår djurskyddsproblem då uppfödarna överbelastas varför man börjat frakta grisar från framför allt Sydsverige till Tyskland och Polen.

Krisen för svenska grisar och grisuppfödare har bland annat förvärrats av att Ryssland nyligen förbjöd fläskimport från Europa sedan man hittat afrikansk svinpest i en gris från Lettland. Eftersom Ryssland importerar 700 000 ton ger ett plötsligt tvärstopp allvarliga konsekvenser också på global nivå.

– Det absurda är att de 650 smågrisarna kan säljas tillbaka som polskt fläsk billigt och konkurrera med det svenska, säger Axel Sannö.

Runt en tredjedel av allt fläskkött går till kotletter och andra lättigenkännliga delar medan de resterande två tredjedelarna hamnar på exempelvis charkuterier där ursprungslandet inte framgår lika tydligt.

– Många känner sig duktiga för att de köper svenskt kött i butiken men sedan köper man någon färdigrätt och frågar inte efter var köttet kommer ifrån, säger Axel Sannö.

De grisarna som i torsdags skickades till Polen kommer från Jonas Peterssons gård utanför Västerås.

– Det kändes inte alls bra att skicka iväg dem, säger han.

Förra året minskades Scans slakt med 100 000 grisar och siffran förväntas bli högre i år. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har nu därför bjudit in Jordbruksverkets generaldirektör samt representanter för diverse intresseorganisationer för att diskutera krisen.

Källa:
Låg efterfrågan gör att grisarna sänds till Polen


  • Publicerad:
    2014-02-16 17:10