Svenskarnas parti fryser samarbete med Svoboda

SVERIGE/UKRAINA. I ett pressmeddelande skriver Svenskarnas parti att man nu lägger relationen med Svoboda på is. Partiet öppnar dock upp för förnyat samarbete om Svoboda kan svara tillfredsställande på dess frågor.

Anledningen till att Svenskarnas parti fryser samarbetet är att ”ett flertal underliga uttalanden och ställningstaganden” från Svoboda och att det ukrainska partiet ”undvikit att svara på frågor om dessa uttalanden”. Svenskarnas parti uppger i sitt pressmeddelande att man även varit på plats i Kiev men inte kunnat få svar på viktiga frågor.

– Om vi inte kan få svar på Svobodas inställning i några för oss grundläggande politiska frågor så är det svårt att bygga en varaktig relation, säger Dan Eriksson, Svenskarnas partis ansvarige för internationella relationer.

De frågor som Svenskarnas parti vill ha svar på specificeras inte i pressmeddelandet. Partiet uttalar sig emellertid mot själva konflikten i Ukraina där vita européer dödar varandra:

Svenskarnas parti anser samtidigt att konflikter kring historiska gränsdragningar etc. – vilket tyvärr förekommer mellan allt för många europeiska nationer – är väldigt olyckliga. Inte minst i dessa tider då Europas folk står inför sina största prövningar någonsin och som fria nationer istället för inbördes konflikter borde enas mot de överhängande politiska och demografiska hoten mot Europas framtid, frihet och välmående.

Svoboda har under månader varit föremål för kritik från nationella krafter där bland andra det grekiska partiet Gyllene gryning anklagat det för att vara lierat med amerikansk-judiska krafter. Representanter för Svoboda ska exempelvis ha uppmanat judar och andra minoriteter att ”förena sig, skuldra vid skuldra” för ett gemensamt Ukraina, och lär också vilja bygga ett judiskt museum. Svoboda har tidigare uttalat att nationalsocialismen ”måste fördömas av hela mänskligheten”.

Svenskarnas parti skriver att det finns möjlighet till förnyat samarbete i framtiden: ”Svenskarnas parti hoppas att Svoboda i framtiden kan svara tillfredställande på de frågor man ställt till dem, så att partiet får möjlighet att göra en ny bedömning av Svoboda och förhoppningsvis också på sikt kan stärka relationen igen.”

Källa:
Svenskarnas parti lägger relationen med Svoboda på is

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments