Svenskarna alltmer skeptiska till makteliten

Tidigare har Nordfront rapporterat om att svenskarnas förtroende för journalister minskar. Den årligt återkommande SOM-undersökningen från Göteborgs universitet visar även att svenskarnas förtroende för banker och storföretag minskar. Förtroendet för kungahuset och Riksbanken har också minskat.

Minskat förtroende för bland annat journalister och mediebolag

Att bonusar och vinstutdelning i bankerna har debatterats mycket är enligt Lennart Weibull, som utfört undersökningen och är professor i massmedieforskning, förmodligen orsaken till det minskade förtroendet för bankerna. En annan faktor som drar ner förtroendet för bankerna är att de mer ses som företag än samhälleliga stöttepelare.

Förtroendet för Riksbanken antas vara kopplat till förtroendet för politik i allmänhet, som brukar gå upp under valår – när politikerna lovar ”guld och gröna skogar” – och ner under den period då politikerna sedan ska hålla sina vallöften. Att förtroendet för kungen minskar har enligt Weibull troligen mycket att göra med kungen som person.

SIDA, Migrationsverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen är de myndigheter som i absoluta tal får lägst förtroendesiffror i en Sifo-undersökning som presenterades under Almedalsveckan.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

Var den första att kommentera

  Subscribe  
Meddela om