Svenskar vräks medan nya villor byggs åt främlingar

FOLKUTBYTET. Ikväll kommer ett nytt reportage från Uppdrag Granskning som handlar om en svensk kvinna med psykisk sjukdom som vräks från sitt hem. Samtidigt byggs det i vårt land villor åt främlingar som kommit genom massinvasionen.

Kvällens Uppdrag Granskning handlar om psykiskt sjuka Marika Sellgren, 58, som vräks och hamnar på gatan. Skärmbild: SVT.

Kvällens Uppdrag Granskning handlar om 58-åriga Marika Sellgren som i februari vräktes från sitt hem efter konflikter med grannar och socialtjänsten. Hon har hela sitt liv haft olika psykiatriska diagnoser med bland annat ångest och depressioner och tidigare levt i flera år som hemlös.

Detta var tredje gången hon vräktes och hamnade på gatan.

Marika har genom sin psykiska sjukdom svårt att klara av det vardagliga livet. Enligt ett läkarintyg kan hon inte förändra sitt beteende och påverka det som händer. Hon har haft problem med grannar som klagar på skrik och bråk i hennes lägenhet.

Marika har uppgett att hon har ångest och mardrömmar från åren i hemlöshet.

Hon har haft hjälp av boendestöd från kommunen, men det avslutades av socialtjänsten när hon mådde som sämst, med hänvisning till att hon skulle vara ett ”arbetsmiljöproblem”.

— Jag trodde att jag skulle få bo här i lugn och ro i resten av mitt liv, efter att ha levt som ett jagat djur. Det blev inte så, sade Marika när hon lämnat lägenheten för sista gången.

Före vräkningen fick Marika hjälp från ideella resurser för att ansöka om ett stödboende. Detta avslogs dock från socialtjänsten då man ansåg att hennes hjälpbehov inte var tillräckligt stort.

— Jag håller med om att det låter konstigt, och socialtjänsten måste hitta olika sätt att ta sig in i ärenden och hjälpa personer. Socialtjänsten har ju aldrig som målsättning att stänga ute folk från vår hjälp, säger Mats Fors, enhetschef på Södermalms stadsdelsförvaltning.

Efter vräkningen fick Marika plats på ett härbärge utanför Stockholm som hon fick dela med missbrukare, trots att hon själv inte har något missbruk.

Efter att Uppdrag Granskning intervjuat socialtjänsten om Marikas situation så har hon fått flytta till ett korttidsboende i centrala Stockholm.

Programmet om Marika sänds kl 20.00 ikväll i SVT1. Det går även att se på SVT Play från kl 12.00.

Samtidigt som svenskar av olika skäl vräks från sina hem så byggs det nya villor åt främlingar som genom massinvasionen bosatt sig i vårt land.

I Genarp i Lunds kommun påbörjades i slutet av 2018 byggandet av 16 parhus med 32 lägenheter som skulle vara klart för inflyttning i maj-augusti 2019.

Främlingar får bo i nybyggda villor i vårt land. Skärmbild: Lunds kommuns hemsida.

Boendet byggdes direkt åt så kallade ”nyanlända flyktingar”, och man har även ordnat med etableringsprogram och olika integrationsåtgärder så att migranterna ska kunna ta del av kommunens och föreningslivets olika aktiviteter.

— Att skapa fler bostäder åt nyanlända är en viktig del i arbetet för att bidra till en ökad integration. För Riksbyggen, som är en långsiktig samhällsutvecklare, vill vi vara med och skapa förutsättningar för att fler nyanlända familjer kan få en bostad och en bra start på sitt nya liv i Sverige, säger Carl-Johan Hansson, chef affärsområde Fastigheter Riksbyggen.

Källor:
Här vräks Marika Sellgren från sitt hem – för tredje gången
Nu är bostäderna i Genarp snart inflyttningsklara!

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

6
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
SlipsenJan HjelmRokvikenVeraPåläst Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Påläst
Medlem

Ja, det har man ju sett i reportage från t ex Kil, Kristianstad och Lysekil hur bra det blir när främlingar får bo bland svenskar. Det finns ju en anledning till att svenskar flyttar ifrån ställen med många rasfrämlingar. Dessa bostäder borde gå till unga svenskar i stället för till dessa gökungar som bara kommer att bli en allt större belastning för samhället på alla sätt och vis.

Vera
Medlem

Friska SVENSKAR – JA Men ”svårhanterliga ”personer skall nog vistas i statliga institutioner så att kommunerna slipper denna belastning och omgivningen får trivseln tillbaka.

Rokviken
Medlem

SVT verkar ha följt just denna kvinna genom åren. Hon verkar minst sagt svårhanterlig. Med kontakter får man lägenhet på södermalm. Många frågetecken. Och till slut en liberal betaman till socialborgarråd som rablar upp siffror. Inte ett ord om främlingar som får förtur till diverse bostäder.

Jan Hjelm
Medlem

När mentalsjukhusen stängde hamnade väldigt många svårt psykiskt sjuka direkt på gatan. Socialstyrelsen och välmenande godhetsknarkare tyckte att det var så hemskt att man kunde förvara människor inlåsta utan chans till bättring. Nej, öppenvården skulle lätt kunna ta hand om dem. De fattade inte att det finns människor som trivs med och behöver inlåsning, fasta rutiner och en trygg miljö som inte är så slumpmässig och svårförståelig för dem. Man tog ifrån många psyksjuka deras då fungerande liv och släppte dem vind för våg. Självmorden var många. De gamla hospitalen var inte direkt estetiskt tilltalande. Fula, slitna och omoderna –… Läs mer »

Slipsen
Medlem

Det är helt oacceptabelt och mycket av det psykiska lidandet i samhället beror just på massinvasionen och rotlösheten men efter att ha sett Uppdrag Granskning ikväll har jag svårt att sympatisera med Marika. Ingen nordbo ska behöva vara bostadslös och känna hopplöshet men Marika hade Davidsstjärnan på dörren, regnbågsfärgade flaskor och även om det säkert var en del av hennes psykiska problem så gör det inte situationen bättre av att man dricker vin och gapar på nätter och tidiga morgnar. Situationen blir heller inte bättre av att hon tvingas flytta runt och bland annat bo på hem för missbrukare. Allt… Läs mer »

Vera
Medlem

Kan det byggas trivsamma områden för främlingar har man också råd att bygga trivsamma kvarter för psykisk sjuka med kunnig och handfast personal som håller ordning med olika hjälpbehov. Vad drogberoende och alkoholmissbrukare behöver är fasta regler utan dalt i arbetsläger som isoleras helt under avvänjning med 3 chanser. Bara ett förslag …..