Svenskar riskerar fängelsestraff för Estoniadokumentär

BROTT. Två svenskar som var del i ett filmteam som gjorde en dokumentär om Estoniakatastrofen och vad som egentligen hände åtalas nu och riskerar upp till två års fängelse för att ha kränkt gravfriden.

Estonia på havets botten.

De svenskar som nu åtalas ingick i ett filmteam som också bestod av norska, tyska och polska medborgare. I september 2019 besökte dokumentärteamet platsen där Estonia förlista och sänkte då bland annat ner en dykrobot för att filma.

Syftet med dokumentären var att undersöka vad som egentligen hände när passagerarfärjan Estonia förliste den 28 september 1994 och 852 människor omkom. Den tragiska händelsen har länge varit en källa till debatt och konspirationsteorier, då många har ifrågasatt att den officiella haverikommissionen har presenterat alla fakta.

Huruvida de åtalade faktiskt kan dömas är oklart eftersom filmandet skedde på internationellt vatten. Den lagstiftning de anses ha brutit mot är avtalet om gravfrid, kallat Estonialagen, som Sverige, Estland och Finland har ratificerat, men inte Tyskland.

— Gravfriden vid Estonia har blivit kränkt av händelsen, säger Helene Gestrin, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i ett pressmeddelande och fortsätter:

— Lagen har aldrig prövats av domstol tidigare och nu får rätten bestämma hur det som har hänt ska bedömas juridiskt. Frågan är om svensk lag väger tyngre än det faktum att undervattensverksamheten skedde på internationellt vatten och av en tyskflaggad båt.

Huvudförhandlingen i målet kommer att ske vid Göteborgs tingsrätt, datum är ännu inte utsatt. Om de två svenskarna döms för brott riskerar de upp till två års fängelse.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Sverker
Nybörjare
Sverker
1 månad sedan

Denna varbölden skyddas av hela politikeradeln, för de är alla skyldiga till mörkläggningen. När de döms i kommande rättegångar, så förespråkar jag det gamla straffet, kölhalning, långskepps!

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
1 månad sedan
Reply to  Sverker

Henry Kissinger berömde marionettregeringen i Sverige för lagskyddet av Mossadsänkta Estonia. Det kan man till och med fråga sionisten Stefan Torssell om. Inte det om Mossad men om den fredsprrisade juden Kissinger. VI vet väl nu vad som hände eller hur? Precis så onda är de.

Vera
Nybörjare
Vera
30 dagar sedan

Gravfriden kränktes – va då? Här grävs det upp gravar, hit och dit fraktas dödskallar från förfädernas gravar i studiesyfte bevars, finns det ingen gravfrid för dem?( Har NÅGON internationell eller svensk organisation utom NMR protesterat MOT Förbundsrepublikens vedervärdiga skändning av f. d nationalsocialisternas sista viloplats ?) NÄR SLUTAR GRAVFRIDEN efter 50 – 100 – 1000 – år. ? Teamet har väl bara undersökt och fotograferat platsen – eller hur? Varför bärgades inte ESTONIA som det bestämdes strax efter katastrofen och en plötslig ändring beordrades – VARFÖR?? Det är den frågan som teamet ville lösa.