BROTT. Två svenskar som var del i ett filmteam som gjorde en dokumentär om Estoniakatastrofen och vad som egentligen hände åtalas nu och riskerar upp till två års fängelse för att ha kränkt gravfriden.

Estonia på havets botten.

De svenskar som nu åtalas ingick i ett filmteam som också bestod av norska, tyska och polska medborgare. I september 2019 besökte dokumentärteamet platsen där Estonia förlista och sänkte då bland annat ner en dykrobot för att filma.

Syftet med dokumentären var att undersöka vad som egentligen hände när passagerarfärjan Estonia förliste den 28 september 1994 och 852 människor omkom. Den tragiska händelsen har länge varit en källa till debatt och konspirationsteorier, då många har ifrågasatt att den officiella haverikommissionen har presenterat alla fakta.

Huruvida de åtalade faktiskt kan dömas är oklart eftersom filmandet skedde på internationellt vatten. Den lagstiftning de anses ha brutit mot är avtalet om gravfrid, kallat Estonialagen, som Sverige, Estland och Finland har ratificerat, men inte Tyskland.

— Gravfriden vid Estonia har blivit kränkt av händelsen, säger Helene Gestrin, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i ett pressmeddelande och fortsätter:

— Lagen har aldrig prövats av domstol tidigare och nu får rätten bestämma hur det som har hänt ska bedömas juridiskt. Frågan är om svensk lag väger tyngre än det faktum att undervattensverksamheten skedde på internationellt vatten och av en tyskflaggad båt.

Huvudförhandlingen i målet kommer att ske vid Göteborgs tingsrätt, datum är ännu inte utsatt. Om de två svenskarna döms för brott riskerar de upp till två års fängelse.


  • Publicerad:
    2020-07-04 10:15