Svenska black metal-bandet Marduk stoppas i Latinamerika

CENSUR. Black metal-bandet Marduk från Norrköping möts av protester och inställda konserter i Latinamerika. Orsaken är att bandet påstås ”diskriminera kristna” och glorifiera Tredje Riket.

Marduk (skärmdump)

Blod, död och krig är återkommande teman för Marduk som efter 28 år är ett av de största banden i genren black metal. Men nu är det främst bandets kristendomskritiska texter som har retat upp makthavare och kyrkoföreträdare i Latinamerika, där bandet befinner sig på turné.

”Vårt land ska inte torgföra destruktiva budskap utan budskap om fred och kärlek, så som Kristi evangelium”, skrev en av initiativtagarna till en namninsamling mot Marduks spelning som samlat drygt 15 000 underskrifter.

I Bogotá i Colombia har ett tongivande kommunalråd, Marco Fidel Ramírez, anklagat Marduk för att ”med sina bilder och texter diskriminera kristna och våldföra sig på vår tro”. Här har lokalen där bandet skulle uppträda den 5 oktober stängts av myndigheterna, som skyller på att vissa tillstånd saknats.

I Guatemala blev bandets inbokade spelning en parlamentsfråga. Hela 87 kongressledamöter röstade mot att låta bandet uppträda, medan 13 röstade för. Nu väntar ett beslut från landets migrationsmyndighet, uppger Sveriges Radio.

Även i El Salvador har spelningarnas vara eller icke vara blivit en politisk fråga.

Samtidigt höjs flera röster som varnar för en alltför stor förbudsiver, påminner om yttrandefriheten och menar att politikerna borde ägna sig åt annat än att förfölja ett för de flesta okänt rockband.

”I stället för att förhindra att ett black metal-band samlar 200 personer i en lokal, borde de […] godkänna reformer som skulle se till så att fem gånger så många straffades för korruption”, skriver krönikören Luis Felipe Valenzuela i publinews.gt i Guatemala.

I USA och Europa har också Marduks estetik och texter med teman från Tredje Riket orsakat mycket kritik. En av bandets senaste skivor ”Frontschwein” är ett konceptalbum om andra världskriget, och tidigare har bandet gett ut låtar uppkallade efter SS-officerare och en tysk pansardivision.

Dessutom driver bandets grundare och gitarrist Morgan Håkansson Marduks affärer via företaget ”Wolfsschanze”. Håkansson själv har svarat på kritiken med att han har ett mycket stort intresse av historia, och i synnerhet händelserna i Europa före och under andra världskriget.

Källa:
Kristna stoppar svenskt black metalband i Latinamerika

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

17
Lämna en kommentar

Please Login to comment
9 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
LingonetLeifHarald BafastJim-D_B- Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Peter
Medlem

Av bilden att döma är det så kallade black metal bandet absolut ingenting att stödja…

Daniel
Medlem

Marduk, ett kanonband inom black metal genren. Senaste skivan heter dock Viktoria

Leif Eriksson
Redaktör

Tack, det är korrigerat nu.

Karl-Путин A
Medlem

Marduk gör helt OK musik om man gillar den genren. Jag antar att ni***r-rap som handlar om att skjuta andra ni***rs, knulla vita horor och knarka sig medvetslös varje natt är helt OK i Latrinamerika.

Rokviken
Medlem

”Latrinamerika” :))

Grottbjörnen
Medlem

ja det är definitivt bättre och sundare musik än en neger med guldkedjor som står och hoppar på nån soptunna

Rokviken
Medlem

Grottbjörnen, har inte lyssnat dock men litar på ditt omdöme.

Sigrid
Medlem

Hahaha kristna som inte gillar black metal, det hade jag aldrig kunnat tro!

Grottbjörnen
Medlem

kan rekommendera ”Baptism by fire” med marduk, handlar om stuka-planen https://www.youtube.com/watch?v=82-noqP8bSY

”Death from above – Death or glory there is no way back
Death rips the sky – Attack, attack, attack!”

Grottbjörnen
Medlem

man kan kalla metal dekadent om man vill, men jag tycker inte att det stämmer, med risk att låta som fabror Vikernes så tror jag att det är just en av de musikgenrerna som är djupt rotat i vår europeiska själ,jag tror det kan väcka upp saker som ligger slumrande i vår själ, det är arisk krigarmusik helt enkelt ;p

b¤d
Medlem

Dessa skall omedelbums lyssnas på idag.
Hela dagen. Mina grannar till skäggapor och habibis bör härdas i all välmening.

Färska lingon!

Jim
Medlem

Usch vilket skrammel!

-5

Tors Spjut
Medlem

”Organiserat skrammel” :)

Marduk är väl helt okej men jag personligen föredrar lite mer melodisk black metal… Goatmoon är några riktigt bra Finländare t.ex

Leif
Medlem

Lyssna på underbara låten ”Dreams Of Blood And Iron”!

Tors Spjut
Medlem

Inte så dum! Tack för tipset

Lingonet
Medlem

Tja, vad fasen har de där å göra överhuvudtaget?
Hela kontinenten är ju en lervälling av multikulturalism, woodo och djungelfärgad katolicism.
200 pers? Nåja, de ska väl ha lite kul de med, mitt i skiten, stackars jäklar.

Grottbjörnen
Medlem

ja fast det finns endel vettiga personer också, främst i Argentina/Uruguay/Brasilien som är som vilka vita europeer som helst…colombia,Venezuela och andra skithål däremot…