Svenska Akademien: Bara de med ”rätt” politiska åsikter får citera Eddan

Av ,
Chefredaktör
13

YTTRANDEFRIHET. Det senaste angreppet mot den svenska yttrandefriheten kommer från Svenska Akademien som anser att Nordfront bland annat inte ska få citera ur Hávamál.

Svenska Akademien har nu inlett en politiskt korrekt attack mot den svenska yttrandefriheten efter att själva ha fått sitt anseende släpat i smutsen under MeToo-kampanjen. Attacken riktar sig mot Nordfront som Svenska Akademin vill förbjuda från att citera ur den fornnordiska eddadikten Hávamál samt dikter av Verner von Heidenstam, Esaias Tegnér och Viktor Rydberg.

Detta meddelade Svenska Akademien Nordfront förra veckan genom ett brev från Sandard & Partners Advokatbyrå. Brevet var undertecknat av en advokat vid namn Anders Kylhammar.

Citaten som Svenska Akademien vill få bort ligger publicerade fristående från annan text i citatrutan som finns i Nordfronts vänsterspalt. Ändå menar akademin att verken ”återges på ett sätt som kränker den andliga odlingens intressen”. I brevet hotar akademin med att dra Nordfront inför rätta om citaten inte tas bort innan den 31 oktober.

Klassikerskyddet är lagen som Svenska Akademien stödjer sig på här. Det är en obskyr lag som aldrig tidigare applicerats av en svensk domstol då den är så diffust och subjektivt formulerad att ingen vet hur den ska tolkas. På Wikipedia beskrivs problematiken på följande sätt:

Svenska Akademiens juridiska rådgivare kommenterade 2005 att klassikerskyddet vore mycket svårt att tillämpa bland annat på grund av de höga beviskrav som skulle ställas. Att det vore svårt att bevisa att en part har kränkt den ”andliga odlingens intressen” när knappast någon kan förklara innebörden i uttrycket ”andlig odling”

Så istället för att använda lagen rättsligt har Svenska Akademien, Musikaliska Akademien och Konstakademien i ett fåtal fall genom hot om rättslig prövning fått enstaka aktörer att backa från kontroversiella publiceringar. Bland annat drogs en skiva på 1960-talet in där en amerikansk musiker tagit sig friheten att göra jazzversioner av den nationalromantiska norrmannen Edvard Griegs musik. Mer nyligt drogs en reklamfilm för Mercedes-Benz in då Svenska Akademien klagade över att de i reklamen läste upp en dikt av Karin Boye. Akademien reagerade däremot inte mot Volvos reklam där Zlatan Ibrahimovic skändade den svenska nationalsången.

Det här är uppenbarligen ett viktigt principfall och Nordfront har inte för avsikt att ta bort citaten. Om vi skulle vika ner oss för detta innebär det att stora delar av det nordiska kulturarvet blir otillgängligt för oss och andra som enligt stofilerna på Svenska Akademien har åsikter eller värderingar som kränker ”den andliga odlingens intressen”.

Att en sådan här lag överhuvudtaget existerar i ett samhälle där makthavarna dagligen spottar på vårt kulturella arv är absurt. Om det är några som värnar vårt kulturarv och har värderingar som harmoniserar med våra förfäders värderingar är det vi, inte de svenskfientliga krafter som vill tysta oss.

Så om Svenska Akademien insisterar får detta bli det historiska och första fallet där Klassikerskyddet testas i en svensk domstol.

Klicka här för att läsa brevet från Svenska Akademiens advokater och se vilka citat de vill att bara de med ”rätt” åsikter ska få citera.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
13 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Wäring
Nybörjare
Wäring
9 månader sedan

”Om det är några som värnar vårt kulturarv och har värderingar som harmoniserar med våra förfäders värderingar är det vi, inte de svenskfientliga krafter som vill tysta oss.” Alldeles riktigt!! Det är som med Nordiska Asa-samfundet och deras protest på Mynttorget, vars företrädare också satt i TV-soffan och klagade på att våra urgamla symboler används för att sprida ”hat”. Folksamlingen på Mynttorget bestod av en brokig samling rollspelslajvare, subkulturella typer och personer som skulle ha kunnat komma direkt från någon camping eller uteservering där de suttit och pimplat öl. En ung man hade skrivit en stor lapp där det stod… Läs mer »

Anders Jonsson
Nybörjare
Anders Jonsson
9 månader sedan

Bra Saxlind!

Ett helt riktigt beslut och en mycket bra och förklarande artikel som är ett bra exempel på hur det kriminella, perversa och av JUDAR styrda ekonomiska/mediala/politiska/kulturella etablissemanget arbetar. De försöker sig på vilka absurda vidrigheter som helst för att försöka tyska den politiska oppositionen.

Men deras tid vid makten är utmätt.

Hell seger!

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
9 månader sedan

Att dessa individer inte begriper att varenda ”Nassesist” i hela Sverige känner igen hela detta byke omedelbart.

Ska de skaffa sig livvakter dygnet runt, eller vad menar de, nu när det enligt polismyndigheten och åklagarna är fullt tillåtet att kasta ägg på dem hur mycket man vill – bara man missar målet med de flesta äggen?

Vera
Nybörjare
Vera
9 månader sedan

Verner von Heidenstam – Rudolf Hess besökte honom i Östergötland med sitt flygplan och sin Fru på en inbjudan. Har ett brev från Ilse Hess där hon imponerades av våra röda stugor och gårdar när de flög över Sverige.Har den känslan av att V v H skulle nog stå på vår sida. Citera på bara – vi kan helt enkelt inte rätta oss efter alla förbud . vi får INTE hylla Hitler, bära vissa symboler,göra vissa gester osv. osv. Är det inte snart dags att strunta i alla dessa demokratiska diktaturidiotier??

Anders Jonsson
Nybörjare
Anders Jonsson
9 månader sedan
Reply to  Vera

Vera: Jag älskar det du känner och skriver..

Det är dags nu…

Hell seger!

Thor
Nybörjare
Thor
9 månader sedan

Kanske ett alster av multivåldtäcktsmannen Arnault.

I ett friskt samhälle hade man inte matat sådana här skatteförsörjda ”useless eaters”

Slipsen
Nybörjare
Slipsen
9 månader sedan

Mycket bra replik! Vi ska aldrig vika ned oss för några äckliga kulturmarxister!
Vi har rätt till våran egen historia och kultur samt rätt till yttrandefrihet!
Död för vanära!

Slipsen
Nybörjare
Slipsen
9 månader sedan
Reply to  Slipsen

Död före vanära förstås!

Vera
Nybörjare
Vera
9 månader sedan

Förresten vad HAVAMAL beträffar så kan väl inte SVENSKA Akademin bestämma alls – den tillhör väl hela Europa och den västliga världen. Har ”SVENSKA” akademin fått storhetskomplex efter alla skandaler? Skall judarna bestämma där med – som är så urgermansk och som passar aldeles utmärkt i VÅR ideologi. Håll er till TALMUD och alla era lögner – låt oss i sanningens namn vara i fred.

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
9 månader sedan
Reply to  Vera

Svenska Akademin försöker nu med halmstrån brösta upp sig efter larviga skandaler.

Jan Hjelm
Nybörjare
Jan Hjelm
9 månader sedan

Den nu vilande podden Radio Regeringen avslutade varje avsnitt med att läsa ett ordspråk från Havamal. Ett inslag som uppskattades. Efter att det förrådet uttömts fortsatte man med citat från Bondepraktikan som också tillhör Folkets kultur. De gamla klassikerna i form av text, musik och bild skyddas, vårdas och vördas av oss alla tillsammans, de är inte någon Akademis egendom som de bestämmer över vilka som ska få hänvisa till i sin verksamhet. De borde vara glada att allmänheten inte glömmer bort sina kulturella rötter och därmed fortsätter att ge Akademierna ett skäl att överhuvudtaget existera.

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
9 månader sedan

Reklamen för Volvo där Zlatan Ibrahimovic skändade den svenska nationalsången.
”återges (inte) på ett sätt som kränker den andliga odlingens intressen”.

Joss
Nybörjare
Joss
9 månader sedan

Anders Kylhammar påstår i brevet: ”På webbplatsen finns bl.a. innehåll som utgör hets mot folkgrupp och olaga våldsskildring.” Jag har svårt att tro att det finns någon webbplats på Svenska som har granskats mer sorgfälligt efter någonting som går att åtala för HMF eller ”olaga våldsskildring”. Det läggs ner enorma resurser på att försöka få Nordfront med ansvarig utgivare dömda för olika åsiktsbrott. Nordfront.se är med andra ord den plats på webben där man kan vara allra säkrast på att ingen instans av HMF eller olaga våldsskildring förekommer. Nu gjorde ju inte Kylhammar de här infama och befängda påståendena tillgängliga… Läs mer »