Svensk Youtube-profil dömer ut Skavlans intervju med Jordan Peterson

MEDIA. Den kanadensiska psykologen Jordan Petersons intervju med Skavlan blev snabbt en snackis på sociala medier, mycket tack vare Annie Lööfs försök att ifrågasätta Petersons redovisning av forskning. Enligt entreprenören och Youtubern Henrik Jönsson är utfallet av programmet en konsekvens av en kulturkrock.

Den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan Peterson blev ett Internetfenomen i början av året efter en intervju med den brittiska journalisten Cathy Newman på Channel 4. Peterson var på besök i Storbritannien för att lansera en bok när han intervjuades av Newman, som istället för att genomföra en intervju gjorde sitt bästa för att försöka motbevisa och anklaga Peterson för diverse brott mot den vänsterliberala värdegrunden.

Petersons lugna och rationella avväpning av framförallt feminister och kulturmarxister har sedan dess gett honom något av en kultstatus, och hans bok Tolv livsregler har blivit en bästsäljare i hela västvärlden.

Nyligen besökte han Sverige, där han bland annat deltog i pratprogrammet Skavlan. Under programmet upprepade programledaren Fredrik Skavlan och Annie Lööf (C) – som också var gäst – i princip Cathy Newmans misstag. Detta genom att försöka motbevisa Peterson med hjälp av diverse falasier såsom halmgubbar och ”guilt by association”-argument. Intervjun kulminerade med att Lööf bekände att hon inte ”höll med” om de vetenskapliga bevis som Peterson bygger sina idéer på.

Entreprenören och Youtubern Henrik Jönsson har publicerat ett filmklipp där han analyserar programmet. Enligt Jönsson uppstår i programmet en ”frapperande kulturkrock” mellan Petersons vetenskapliga hållning och Sveriges ”konsensuskultur, där även konflikter hanteras genom tydligt definierade råmärken”.

— Svensk diskurs mäter väldigt sällan internationella konträra perspektiv offentligt utan att först filtrera dem genom en svensk uttolkare, som en journalist eller redaktör, säger Jönsson och fortsätter:

— Dessa översätts inte bara språkligt, utan man stöper även om dem i ideologiska kategorier som gör dem begripliga för en svensk publik.

Jönsson menar att Skavlan dock bryter mot det normala förfarandet. Eftersom det handlar om underhållning snarare än ”samhällsinformation” så tar man sig an Peterson ”ofiltrerat”, vilket leder till en hel del problem då Peterson är närvarande och kan bemöta Skavlan och Lööfs försök att omdefiniera hans ståndpunkter.

— [Petersons perspektiv] ska visa sig så främmande att gästerna förtvivlat misslyckas med att grundläggande förstå varandra, menar Jönsson.

Henrik Jönsson har ofta kritiserat den kulturmarxistiska konsensuskultur som genomströmmar det svenska samhället. I filmklipp som ”Vem granskar granskarna? och Fake filterbubbla! går han hårt mot gammelmedias desperata kamp om att återta sitt informationsmonopol.

Om Skavlan och Annie Lööfs försök att ”sätta dit” Jordan Peterson säger han:

— Det är en dålig idé att som amatör försöka slå en expert på vederbörandes hemmaplan.

Se Henrik Jönssons analys av Skavlans intervju med Jordan Peterson:

Se intervjun i sin helhet:

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Karl-Путин AGrottbjörnenErik_DH_ Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

Själv misstänker jag att man bjöd in Peterson för att han ska bli avgudad av svensk opposition som en talman för den. Jag menar, det är ju givet att ingen förståndig människa tilltalas av Skavlan och Annie Lööf, så genom att ge honom ett lätt mål så kan man lyfta upp honom. Margot Wallström anslöt sig också och angrep honom, ännu ett tecken på en avsiktlig komplott. Vad det gäller sann opposition så är ju som bekant regeln alltid att man inte ger den en plattform överhuvudtaget. Han skrev uttryckligen på Twitter för sådär ett år sedan att han avsiktligen… Läs mer »

Erik
Medlem

Jo, precis som när Åkesson var med i Skavlan första gången. Det var meningen att han skulle få sympatier pga hur han behandlades. Peterson intervjun är precis vad SDare och annat icke ännu uppvaknat folk vill se, något som ger dem hopp att systemet kommer bjuda in deras ”räddare” till finrummen som en jämbördig. Någon som ”systemet och vänstern hatar” måste ju vara på vår sida och vara bra!? Dock håller jag inte med om det du skrev om Alt-Right, eller det som bilden illustrerar, då jag vet att både Trumpfans och libertarianer (som snubben i videon) gillar Peterson. Att… Läs mer »

Grottbjörnen
Medlem

Kan ligga något i, men man ska inte vara för snabb att dömma ut folk för att de inte är nationalsocialister, det kan fortfarande finnas saker att ta till sig, även om man inte ska ta till sig allt såklart, vi vet ju egentligen inte vad Peterson och många andra egentligen tycker innerst inne, jag tror inte att han är kontrollerad opposition, snarare opposition som man vill få kontroll över…sen banar ju rumsrensstämpeln av hans åsikter väg för mer radikala åsikter

Karl-Путин A
Medlem

Kan ligga något i det. Han lyckades i alla fall provocera Wallström till ett ”djupt antisemitiskt” uttalande.

Åsna Romson fick ju gå efter att hon ”förminskade” judarnas lidande i Auschwitz genom att jämföra dem med drunknade negrer i Medelhavet.

Spännande fortsättning följer i den politiska ankdammen.