Svensk våldtäktsutredning mot Assange återupptas

SVERIGE. Den våldtäktsutredning mot Wikileaksgrundaren Julian Assange som lades ner i maj 2017 återupptas nu. Detta meddelade vice överåklagare Eva-Marie Persson under måndagen.

Julian Assange bärs ut av brittisk polis från Ecuadors ambassad i London.

Det var den 11 april som Wikileaksgrundaren Julian Assange efter flera år på Ecuadors ambassad i London utvisades. Assange bokstavligen bars ut av brittisk polis, eftersom han i Storbritannien misstänktes för brott mot en borgensöverenskommelse. Brottet bestod i att han underlät att infinna sig i domstolen när besked skulle ges om att han skulle utlämnas till Sverige där han i sin tur misstänktes för två våldtäkter.

Assange dök inte upp på förhandlingen eftersom han sökte politisk asyl i Ecuador, då han fruktade att ett utlämnande till Sverige i slutändan skulle landa i att han hamnade i USA – där regimen ville åtala honom för spioneri.

I maj 2017 lades den svenska våldtäktsutredningen mot Assange ner, med motiveringen att man inte såg någon möjlighet att framgångsrikt åtala honom så länge han residerade på den ecuadorianska ambassaden i London.

När Assange nu är i den brittiska regimens händer har man dock omprövat beslutet. Under måndagen höll vice överåklagare Eva-Marie Persson en pressträff där hon meddelade att våldtäktsutredningen mot Assange återupptas.

Persson tänker utfärda en europeisk arresteringsorder av Assange och hoppas nu kunna ställa honom inför rätta innan brottet preskriberas nästa år.

— Jag tror att vi över sommaren kanske får en indikation på hur brittiska myndigheter ställer sig till en svensk europeisk arresteringsorder i konkurrens med dem amerikanska utlämningsbegäran. Efter en sådan indikation är det lättare att göra bedömningen hur vi kommer att hinna med förundersökningen. Givetvis finns en risk att det preskriberas, sade Persson under pressträffen.

Bevisläget i det kritiserade våldtäktsfallet är gott, menar Eva-Marie Persson.

— Nu ska jag kontrollera hur bevisningen håller nio år senare.

Hon kommer dock att genomföra en del nya förhör.

— Muntlig bevisning är en färskvara. Av det skälet kommer jag att låta höra om några vittnen, säger Eva-Marie Persson.

Även USA vill ha Assange utlämnad och ställd inför rätta och det återstår att se ifall Sverige får gå före. Den 20 augusti nästa år går preskriptionstiden ut för de misstänkta våldtäkterna.

Källa:
Assange utreds på nytt för misstänkt våldtäkt i Sverige

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Det som alltid saknas i alla artiklar TROTS att det alltid ska skrivas ut namnet på Julian Assange, är de två som bedrivit kampanjen mot Assange, Anna Ardin och Sophia Wilen! Varför ska en odömd person fritt få anklagas för ett avskyvärt brott, utan att de två lösaktiga sossekvinnorna, som troligen hunnit till bokstaven S i telefonkatalogen över alla de kändismän som de särat på benen för, helt ska slippa undan medias ljus?! OBSERVERA!! BÅDA kvinnorna satte på Assange, pussade honom farväl och sa: ”kom snart tillbaka älskling, jag är alltid redo!”, sedan, långt därefter, träffades de två kvinnorna och… Läs mer »

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
1 år sedan

Mycket bra inlägg. Vilka pack! Osökt tänker jag på horan som ångrade sina ligg med juden Arnaud och fick honom metooad till långt straff. Jag var så säker på att HD skulle fria honom från hela clownåtalet men de beslutade att inte ens ta upp hans fall!

Detta är ytterligare ett tecken på Sveriges orättsväsen är genomkorrupt. De använder metookvinnor som agenter för att sätta dit folk av hemliga skäl.

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
1 år sedan

Om vittnesmål är färskvara hur kan överklagarhelvetet då höra om vittnesmålen? Ska hon fabricera nya färska vittnesmål som stärker de gamla som var färska för många år sedan?