Svensk skolpersonal utbildas i att hantera hedersrelaterade brott

INRIKES. Inom det svenska skolsystemet börjar hedersrelaterade brott att bli ett allt för vanligt fenomen. Personalen har dock ofta svårt att veta hur de ska agera och många har därför nu fått utbildning inom området.

Inför skolstarten var skolor från hela Sörmlands län på plats i Nyköping för att utbildas i hur man ska agera vid kännedom om hedersrelaterade brott som exempelvis könsstympning och barnäktenskap. Dessa problem uppges att börja bli ett allt för vanligt fenomen inom svenska skolor och personalen vet inte hur de ska agera.

— Förhoppningsvis får deltagarna med sig kunskap om hur man till exempel får stöd från andra myndigheter och hur man kan gå tillväga. Även att man kanske på sin egna arbetsplats kan ordna med handlingsplaner och checklistor så att man gemensamt jobbar mot de här frågorna, säger Therese Dolk, utvecklingsledare inom mäns våld mot kvinnor i landstinget Sörmland.

I Sverige uppges även mörkertalet gällande hedersrelaterade brott att vara stort, där Sörmland inte är något undantag.

— Olyckligtvis så är det få ärenden som kommer till kännedom i Sörmland. Det finns ett stort mörkerantal och därav är det också en stor anledning till varför vi har den här utbildningen då vi måste väcka frågan, säger Dolk.

I Flens kommun finns det idag redan en särskild stödgrupp vid namnet Tillitsgruppen, som informerar om hedersrelaterade frågor i kommunen. Tillitsgruppen var också på plats i Nyköping för att berätta om sitt arbete i Sörmland.

— Frågans allvar kontra det stora kunskapsbehovet gör att man måste ha sådana här dagar om hedersvåld och förtryck. För att kunna hjälpa, stödja och skydda offren på bästa möjliga sätt, säger Devin Rexvid, forskare inom hedersrelaterat våld och förtryck vid Halmstads högskola.

Källa:
Arbete mot hedersrelaterat våld i fokus för skolpersonal

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

14 Kommentarer till "Svensk skolpersonal utbildas i att hantera hedersrelaterade brott"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
tomas å
Gäst
Nybörjare
tomas å

hörde en interjuv på ic om skolans nya rikt liner https://www.youtube.com/watch?v=3YgLlVwLSqk

Nisse Lund
Gäst
Nybörjare
Nisse Lund

Extra! Fackförbund hotar lärare med sparken om de följer lagen med John Dübeck:
https://www.youtube.com/watch?v=3YgLlVwLSqk

_DH_
Gäst
Nybörjare
_DH_

Vilket trams, att skolpersonal ska behöva sysselsätta sig med något som inte rör svenskar överhuvudtaget. Vill vildarna bestraffa varandra som del av sin hederskultur så får de väl göra det. De pengar som skulle ha satsats på detta borde istället satsat på att skydda svenska barn från invandrare.

Scandinav
Gäst
Nybörjare
Scandinav

Se detta!

KAMRAT STALIN! Vänsterpartiets (kommunisterna) hyllningsfilm.
Kalahulabamba 4,741

Se den! 28 min. En hyllningsfilm till Stalin – pa svenska. Se hela! Se vid ca halva och lagg marke vad de INTE sager om Stalin.

Stalin hade gjort upp med Hitler att de skulle dela pa Polen. Men Stalin-judeganget I Moskva vantade i tva veckor innan de anfoll Polen.

Detta ar en helt ny film for mig. Se den.

Mamma Mia
Gäst
Nybörjare
Mamma Mia

Lösningen är att skolpersonalen tar med sig rasfrämlingsynglet till Migrationsverket och säger åt dom att repatriera rasfrämlingen och dess familj tillbaka dit dom kom ifrån. Sen när dom ändå är på besök hos förrädarmyndigheten kan dom verkställa summarisk avrättning på asen. Problemet med ”hedersvåld” i skolan kommer sedan för all framtid vara löst, jag lovar!

ANDERϟϟON
Gäst
Nybörjare

Här borde Israel agera som en humanistisk stormakt i egenskap av sin mångtusenåriga kompetens på området och öppna sina gränser.

När jag var i Israel och promenerade på gatorna ock åkte i tunnelbanan så tyckte jag nog att alla omskurna män som åkte på den tunnelbanan var judar.

Mr. Bibbi, tear down this wall?

Black Knight
Gäst
Nybörjare
Black Knight

Enl Åsa Romssons logik så har du varit jude, när du åkte tunnelbanan där!

ANDERϟϟON
Gäst
Nybörjare

Hon kan gärna få titta på min intakta förhud om hon vill.

Morningstar
Gäst
Nybörjare
Morningstar

Åkte du tunnelbana i Israel? Då är du ju jude nu! Oy vey!

ANDERϟϟON
Gäst
Nybörjare

Det är helt lugnt, det var bara i min fantasi. Jag skulle aldrig sätta min fot frivilligt i det landet.

nils
Gäst
Nybörjare
nils

Ut med packet bara så slipper skolpersonalen det problemet ,och kan ägna sig åt väsentligare saker

Oscar Dirlewanger
Gäst
Nybörjare
Oscar Dirlewanger

Ju fler som hedersmördas desto bättre. One down millions to go…

nils
Gäst
Nybörjare
nils

Det är för få tyvärr.

Bhoman
Gäst
Nybörjare

Har dom börjat utbilda Kommunisterna i hur man döljer svinaktigt beteende !?

wpDiscuz