”Svensk” rabbin: ”Vi behöver förstärka fördomarna om judar!”

JUDAISM. I ett radioprogram på temat ”Vem är jude?” fastslog rabbinen Isak Nashman att judendomen inte är en religion utan ett folk och att det är viktigt att förstärka fördomarna mot judar.

De otrodoxa judarna Anna och Isak Nashman.

Den 14 februari sände Sveriges Radios program Människor och tro ett inslag betitlat ”Vem är jude?”. I programmet framträdde olika judiska företrädare och förklarade hur svårt det är att definiera vad judendomen är, men samtidigt hur nödvändigt det är att bejaka sin judiska identitet.

De båda författarna Mose Apelblat och Salomon Schulman framhöll båda hur viktig berättelsen om ”förintelsen” är för den judiska identiteten och sammanhållningen, något som de skrivit om i den nyutgivna boken Käre Moyshe! Käre Shloyme!

Trots att han själv inte har någon relation till ”förintelsen” anser Apelblat att det är en plikt för alla judar att odla den judiska identiteten och föra minnet av det judiska lidandet vidare till barn och barnbarn. Schulman ser det inte själv som en plikt, men utbrister istället:

— För mig är det en njutning att vara jude. Ibland kan jag tänka på det religiösa, ibland på det skönlitterära eller på något intellektuellt inom judendomen. Jag är verkligen hänförd över att vara jude!

Judendomen är ingen religion – den är ett folk
Andra delen av programmet är ett reportage hemma hos de ortodoxa judarna Anna och Isak Nashman, där Isak också är rabbin. Han anser att det judiska är så viktigt att framhålla och raljerar om när han ser någon med typiskt judiskt utseende på stan.

— Den där killen – ser han judisk ut? Vad tänker du att han har för nationalitet? Det ser ju ut som om han har klivit in från en Woody Allen-film, det är ju ett skämt. Så mycket jude! Vi behöver förstärka fördomarna om judar, säger Isak Nashman.

Att han kallar judendom för en nationalitet förklarar han senare med orden:

— Om jag öppnar en religionsbok och det står om judendom blir jag arg. Judendomen är ingen religion – den är ett folk! Det är först och främst ett judiskt folk.

Han fru Anna talar om att judendomen är svår att definiera. Det är nästan lättare att definiera vad den inte är.

— Judendomen är regler och tvång … män har vissa saker de ska göra och kvinnor ska göra något annat … den reglerar även det sexuella, säger hon.

”Den judiska civilisationen”
I programmet intervjuas även Anneli Rådestad, chefredaktör för tidskriften Judisk krönika. Hon framhåller hur viktigt Paideia, The European Institute for Jewish Studies in Sweden, är för de unga generationernas judiska identitet. Genom undervisning och opinionsbildning får unga judar lära sig hur man kan ”bidra till den judiska civilisationen”, som hon uttrycker det.

Nordfront har tidigare rapporterat om den judiska organisationen Paideias arbete och visat hur dess talesperson Barbara Spectre har påpekat att det är judar som driver den mångkulturella utvecklingen i Europa och att judarna även fortsättningsvis ska leda detta arbete.

Inte en enda gång under programmet ställer Sveriges Radios reportrar någon fråga om varför judisk identifiering och judisk opinionsbildning är så viktig för judar som väljer att leva i Sverige. Något som är anmärkningsvärt med tanke på att SR är snabba att brännmärka alla som poängterar svensk identifiering och nationell opinionsbildning som rasister.

Källa:
”Vem är jude?”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

9
Lämna en kommentar

Please Login to comment
6 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
KalleRokvikenTobias LindbergMotståndsman i BoråsCaesar-Aurelius Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Vera
Medlem

Till att börja med skulle judarna ändra SITT beteendemönster, som de kallar för fördomar. Moral, skönhet, disciplin är okända begrepp för dem och har en destruktiv inverkan på folket i gemen. Skulle NÅGON hänvisa på problemet så kommer de med sin ”gashistoria” liksom negrer alltid kommer med sitt ”rashat” för att väcka sympati – vilket tyvärr alltid tillsammans med demokratisnacket ger dem sympati från det okunniga folket ända in i regeringarna. Vi som upplyser om fakta är naturligtvis deras fiender och måste bekämpas även med lögner och horribla påståenden. Men ett sådant motstånd från dem håller inte i längden –… Läs mer »

Kalle
Medlem

Obad­jas sy­ner.

(Så säger Her­ren Gud om Edom)

_DH_
Medlem
_DH_

Sedan ett antal år tillbaka har vi dragit med ett SD – SionistDemokraterna. Nu får vi visst lägga till ett nytt stycke påstått svenska bedragare på högen – SionistRadion. Och så förstår jag inte heller hur man kan annat än skämmas för att vara jude. Jag menar, de har ju inte gjort mer för världen än Europas andra smutsfolk – zigenarna. Och till skillnad från dessa så har de ju gjort långt mindre ont. Den enda identitet de kan hitta är offermentaliteten. Det började med haggada (högtiden för att minnas det påstådda uttåget ur Egypten), sedan blev det purim, och… Läs mer »

Caesar-Aurelius
Medlem

Judarna har alltid varit ett folk med bestämda rasdrag och aldrig en religion, men deras driftighet kom dem att redan på ett tidigt stadium söka efter ett medel att skingra den mindre angenäma uppmärksamheten mot deras folk och fränder.

Vilket medel kunde väl ha varit ändamålsenligare och samtidigt mer oskyldigt än införandet av det lånade begreppet ”religionssamfund”?

Min Kamp.

Motståndsman i Borås
Medlem

Finns det något vi kan lära oss av detta? Kan vi ”odla svenskhet”? Kan vi förstärka våra nordiska fördomar? Finns det något nordiskt högre ting som vi kan förhålla oss till och följa?

Tobias Lindberg
Redaktör

Anna Nachman hette tidigare Ekelund i efternamn och arbetar som journalist på Aftonbladet.

Rokviken
Medlem

Ovanligt namnbyte. Brukar vara tvärtom.

Tobias Lindberg
Redaktör

Jo, lite ovanligt men hon och hennes man är vad jag förstår ortodoxa judar och de är väl för att kvinnan ska ta mannens namn när de gifter sig.

Det står numera Anna E Nachman när hon skriver, så jag kan tänka mig att hon nu heter Anna Ekelund Nachman.

Kalle
Medlem

Testing