Svensk polis lurade Mattias till livsfarligt möte med diamantjude

POLISSKANDAL. Polisen trodde att en Mattias Johansson var en tungt kriminell gangster med kopplingar till en narkotikaliga som man hade fantiserat ihop. I ett försök att komma åt den påhittade narkotikaligan – och personen man trodde var dess ledare – iscensatte man bland annat ett möte där en jude bad om att få investera diamanter i en affär med ”god avkastning”.

SVT har nyligen sänt en dokumentär rörande skandalutredningen mot den före detta bankrånaren Jonas Falk (tidigare Oredsson), som en kvinnlig åklagare med polis trodde var ledare för en liga som smugglade tung narkotika till Sverige. I efterhand framstår det som att deras enda motiv till att tro detta var att Falk bodde i Colombia och hade mycket pengar.

I utredningen drog man in ett stort antal personer, och det slutade bland annat med att Falks mor och moster häktades och misstänktes för pengatvätt. Tingsrätten gick förvånansvärt nog på åklagare Karin Bergstrand linje och dömde Falk till 18 års fängelse. Men hovrätten menade att polisens utredning var oerhört bristfällig, och efter att materiel ur förundersökningens slask [material som en åklagare sållat bort ur utredningen inför åtalet, reds. anm.] kunde presenteras inför hovrätten – information som motbevisade åtalets gärningsbeskrivningar – släpptes Falk och hans familjemedlemmar ur häktet och friades helt.

Media har alltsedan dokumentären publicerat artiklar om den spektakulära skandalutredningen, som bland annat resulterat i att Bergstrand och Rikskrim utreds för mened och bevisförvanskning. En av de mer lustiga åtgärder som polisen vidtog i sin kamp för att sätta dit Jonas Falk var att man valde att sätta en bekant till honom i en direkt livsfarlig situation.

Det beskrivs hur Mattias Johansson – en helt vanlig svensk man utan kriminellt förflutet – uppvaktas av en grupp undercoverpoliser. En av dem kallade sig Carl Berg och ska ha bjudit Johansson med familj, som sedan en tid tillbaka bor i spanska Barcelona, på lyxiga middagar och krogbesök.

— De bjöd på allt, de lånade till och med ut sin lyxiga bil till mig när de skulle tillbaka till Sverige, berättar Mattias Johansson för SVT.

Vid ett tillfälle ska Berg ha bjudit Johansson till ett hotellrum där han presenterade honom för en grupp undercoverpoliser. En av dem ska ha framstått som en jude och frågat om någon ”hade något” åt honom. Då ska Berg ha tagit fram diamanter som undersöktes av juden, varpå Johansson ska ha fått ett erbjudande:

— Sedan vänder männen sig mot mig och säger att de söker något att investera i. Det finns inga limiter, inga gränser alltså, säger de. Det ska vara något med EXTREMT god avkastning, berättar Johansson, och fortsätter:

— Jag fattar ingenting, men inser att de sannolikt syftar på något brottsligt med narkotika, om det ska ge extremt god avkastning.

Men eftersom Johansson inte kände någon som sysslade med narkotika eller dylikt tackade han nej och lämnade snabbt hotellrummet. Att Jonas Falk utreddes som någon slags knarkkung av polisen hade han ingen aning om.

— För mig var han bara Jonas Falk. Jag har inte bott i Sverige på länge och hade inte läst något om hans kriminella karriär, berättar Mattias Johansson.

Tanken bakom operationen var att Johansson skulle berätta om diamanterna för Falk, som skulle lockas av att låta undercoverpoliserna investera i hans påstådda narkotikaaffärer.

Till SVT berättar Falk, som har ett långt förflutet som yrkeskriminell, om vilken fara som polisen försatte den helt oskyldige Johansson i:

— Om polisens hypotes hade varit korrekt, att det handlade om en narkotikaorganisation, så hade Mattias definitivt blivit mördad om han hade kommit dragandes med undercoveragenter och folk gripits.

— Jag hade hämnat på honom definitivt. Och jag hade aldrig utgått från att han inte visste att han presenterade poliser, fortsätter Falk.

Se SVT:s dokumentär ”Operation Playa” på SVT Play: Del 1, del 2, del 3.

Källa:
Mattias Johansson lurades in i livsfarlig fälla av polisen
Förundersökning mot åklagare och Rikskrim om mened och bevisförvanskning i stort narkotikamål

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Grottbjörnen Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Grottbjörnen
Medlem

låter som en jönssonligan-film