Svensk man hittade sin döde fars pengar – riksbanken konfiskerade hela summan

BANKVÄLDET. Gunnar hittade sin döde fars pengar i en skokartong, 311 500 kronor, som han löste in hos Riksbanken. Nu behåller banken pengarna utan kompensation.

Gunnar Ljungh i Stockholm hittade 311 500 kronor i framför allt utgångna 1 000-sedlar under under bouppteckningen av hans avlidne far. De låg i en skokartong i en garderob som behövde städas ur i samband med en renovering efter en vattenskada i faderns lägenhet. Gunnar säger att han kontaktade Riksbanken direkt efter att han hittat pengarna. Riksbanken meddelade att det gick bra att lösa in pengarna fast det var gamla sedlar. Det gjorde Gunnar i januari 2017.

Då ville Banken att han skulle komplettera med uppgifter om varifrån pengarna hade kommit och transaktionsunderlag för dem. Gunnar har inte kunnat hitta sådana uppgifter. Pengarna verkar aldrig ha funnits på faderns bankkonto. Riksbanken tycker inte att Gunnar har lämnat in något tillfredsställande underlag som bevisar varifrån pengarna kommer och hur han har fått tag i dem.

— Pengarna kommer troligen från min fars arbetsliv, men jag kan inte redogöra för var de kommer från, säger Gunnar.

Riksbanken meddelar att den ”inte kan utesluta att pengarna kan komma från brottslig verksamhet” och behåller därför Gunnars pengar utan kompensation.

— Jag fick ingen information om att Riksbanken kunde ta pengarna av mig. Man är ju helt rättslös, säger Gunnar.

Till SVT säger Riksbankens enhetschef Therése Gaya att hon inte kommenterar enskilda ärenden. Ändå säger hon att banken inte ser någon inlösare som kriminell.

Gunnar har överklagat Riksbankens bedömning till Förvaltningsrätten. Men Förvaltningsrätten väljer att ta Riksbankens sida i frågan. Det beslutet har Gunnar också försökt att överklaga men han har nekats prövningstillstånd i högre instans.

— Det är väl en mikroskopisk chans att jag får de där pengarna till slut, säger Gunnar som anser att det verkar som om lagen inte gäller lika för alla i Sverige.

SVT:s konsumentredaktion rapporterar att Gunnars pengar både kommer att brännas och gå rakt in i statskassan. Sedlarna som inte har något värde i sig ska brännas upp och bli fjärrvärme. Värdet som pengarna har representerat går till statskassan i form av tillgångar, utan att Gunnar får någon utbetalning.

Källor:
Gunnar löste in 311 500 kronor – Riksbanken behöll pengarna
Det här händer med Gunnars pengar

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Grottbjörnen says:

  alltså man blir vansinnig, kan inte läsa fler nyheter här idag pga. mitt blodtryck.
  men det är ju bra att ((de)) har börjat bli så jävla fräcka i truten att bara en idiot kan tro att de är bra folk

 • Det finns inga större tjuvar i världen än (((bankerna))). Även den ”störste” knarkbaron är som en småbrottsling i jämförelse.

 • Karl A says:

  ”Icke-judisk egendom tillhör den (((bank))) som nyttjar den först.”

 • OFÖRSKÄMT att förutsätta att en svensk arbetare skulle vara kriminell. Men det gäller EN SVENSK han kan inte snyfta om rasdiskriminering osv.

 • Robin Nordlund says:

  Gunnar är ett mansnamn med gammalt nordiskt ursprung. Det är bildat av gunnr (strid), och haria (här) – alltså en krigare. Gunnar Ljungh, du måste kriga för att kräva din fars rättvisa!

 • Klaus says:

  Det är klart att kontanter inte finns på bankkonto.
  Jag tror bankens bluff är att pengarna har inget aktuellt värde, men värdet som pengar ”har representerat går till statskassan”! Hade han funnit värdefulla gamla mynt skulle han åtminstone få hittelön. Banken bedrar.
  Hur är det med gamla frimärken?

  • Karl A says:

   Enligt Riksbankens egna regler har gamla utgångna sedlar samma värde som nya, men kan inte användas i handeln. Man kan byta in dem mot en avgift på 100:-, men i det här fallet var beloppet så stort att man helt enkelt stal pengarna. Svenska staten stjäl ju våra tillgångar dygnet runt, året runt, så det här fallet är inte särskilt uppseendeväckande om man sätter det i sin kontext.

 • Det är så med svensk rättsväsendet att man får döma efter ANTAGANDET inte BEVIS längre.( T.ex. min vinkning bl.a.) Där gäller inte : hellre fria än fälla. Snacka om humanitet och allas lika värde. Inte för Svenskar i alla fall.

 • Rokviken says:

  Ser bara penningsystemet som luftslott. Kan inte ta det på allvar längre.

 • Gunnar says:

  Äckliga blodsugare till bankirer. Er dag kommer!


 • Lämna ett svar