Svensk kvinna dömdes för IS-samröre i Irak – vill förflyttas till Sverige

VÄRLDEN. En 29-årig svensk trebarnsmamma sitter fängslad i Irak för sitt medlemskap i Islamiska staten. Nu vädjar hon om att bli förflyttad till Sverige eftersom förhållandena i det irakiska fängelset är ”hemska”.

En 29-årig svensk kvinna från Halland studerade till läkare när hon blev kär i rasfrämlingen Salar Mahmood, som då var en känd profil inom den mer extrema muslimska världen i Göteborg. Hon kom snart att konvertera till islam, gifta sig med Mahmood och klä sig heltäckande.

Tillsammans med Mahmood reste hon sedan till Syrien för att delta i Islamiska statens (IS) uppbyggande av ett kalifat. På plats födde hon även Mahmoods tredje barn. Men maken kom sedermera att dödas i en drönarattack, medan kvinnan greps av irakiska myndigheter som sedan dömde henne till 15 års fängelse för samröre med IS.

I ett brev som Aftonbladet tagit del av vädjar nu kvinnan om att få bli förflyttad till Sverige. Hon skriver att ”omständigheterna i irakiskt fängelse är hemskt när det kommer till hygien, mat, hälsa. Vill vara nära mina släktingar och kunna återanpassa mig för ett liv i det svenska samhället. Få kunna ta emot besök från mina barn”.

Hon tycks också mena att hon inte alls har sympatiserat med IS och att hon länge försökte lämna deras territorium. ”Jag har blivit dömd utan vittnen och bevis. Felaktiga anklagelser och ingen rätt till mänskliga rättigheter. Varken mina ord eller advokatens ord blev hörda”, skriver hon enligt Aftonbladet.

Även kvinnans familj vill att hon ska komma hem och de bekräftar att hon även tidigare försökt fly från IS.

— Hennes och barnens pass var också beslagtagna av terrorsekten, och jag har fått veta att hon har försökt att fly hem flera gånger med barnen men utan att lyckas. Varje gång hon kontaktade oss grät hon och sa att hon ville åka hem, har kvinnans syster tidigare berättat för GT/Expressen.

—  Hon älskar sina barn så mycket att hon var beredd att dö för dem. Ingen människa förtjänar detta som hon har gått igenom. Hon har själv sagt att hon hatar IS som hennes man har utsatt henne och barnen för. Men nu är min syster fängslad i en källare utan solljus. För vad?, berättade systern vidare.

Källor:
Fängslad IS-kvinna vill komma till Sverige
Svenska lärarstudenten Victoria, 29, dömd i Irak

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Fredrika
Nybörjare
Fredrika
1 år sedan

Nej för helvete. Den folkförrädaren ska bara ta och dö djävligt långsamt i Långtbortistan.

Låt henne lida så länge som möjligt, snälla, söta, vackra, kloka irakier! Svennehoror som bistår mördare och folkmord på yazidier eller andra har förverkat sitt människovärde.

Allaslikavärde är en lögn och det hoppas jag hon får känna av.

Ethny
Nybörjare
Ethny
1 år sedan

Hon förtjänar INTE att komma tillbaka. Hennes egna val och hon ska då ta konsekvenserna. Är hon ett jävla barn eller som inte har några skyldigheter eller så tappad som barn att hon inte kan tänka själv? Att mamma (staten i det här fallet) ska ingripa och hjälpa när hon får problem för sitt agerande? Är hon ett barn, eller vad handlar det om? Väx upp för helvete och njut av dina fränder i fängelset. Anser annars att hon förtjänar dödsstraff snarare. Irak borde ge henne ett nackskott, eller kanske bättre om hon får sitta där och ruttna i fängelset… Läs mer »

Innateus
Nybörjare
Innateus
1 år sedan

Hon kan väl få komma tillbaka till Sverige, om hon sköter sig och skaffar många vita barn, men hennes små rasbastarder till barn stannar i Irak. Punkt.