Svarthuvad invasiv art i landet

INVASIV ART. Allmänheten uppmanas nu av Länsstyrelsen i Dalarna att vara uppmärksam på en ny svarthuvad invasiv art som tagit sig in i landet. Det är en snigelart som upptäckts bland annat i Hallsbergs kommun.

Den svarthuvade inkräktaren kan förstöra ekosystemet. Skärmbild: Youtube.

En ny invasiv snigelart har tagit sig in i landet. Den kommer ursprungligen från Kaukasien och kallas för ”svarthuvad snigel”. Den kan bli 45 millimeter lång och är svagt genomskinlig.

Snigelarten har upptäckts i bland annat Hallsbergs kommun, varför Länsstyrelsen i Dalarna nu uppmanar allmänheten att vara vaksam på snyltgästen.

Inkräktaren har en försmak för frukt och grönsaker och kan förstöra ekosystemet. Därför råder Länsstyrelsen den som hittar en snigel att ta ett foto av den och skicka in den till Artportalen och att även avliva den så att den inte ska sprida sig.

Snigeln överlever troligen inte en kall vinter, men äggen gör det och kan komma att kläckas när värmen kommer.

Snigeln sprids med växter och jordtransporter. Därför ska man vara försiktig med att importera och ta in växter, eftersom det kan sitta sniglar och ägg i växtens rotsystem.

Källa:
Varningen: Ny invasiv snigelart upptäckt

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

6
Lämna en kommentar

Please Login to comment
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
BoSamuelVera_DH_Rokviken Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Rokviken
Medlem

Länsstyrelsen borde ge samma råd till de som invaderar Sverige i form av människor.
Vilket hyckleri!

_DH_
Medlem
_DH_

”Den kommer ursprungligen från Kaukasien”, säger de. Jag ställer mig tveksam till den uppgiften. Jag misstänker att den snarare har sitt ursprung i Afrika, denna primitiva parasit och marodör.

Vera
Medlem

Om det stämmer ? Var rädd om Koltrasten och Igelkottarna – de tar sniglar.

Rokviken
Medlem

Älskvärda djur som igelkottar. Koltrasten är en kär gäst i trädgården. Jag brukar göra fågelmat till finkar och andra fåglar. I år fick jag besök av ett gräsandspar ätandens fågelfrön.Aldrig sett förut och fascinerande.

Samuel
Medlem

Bara jag som trodde att kategorin skulle vara SATIR? ^^

Bo
Medlem

Kan ”svartskallesnigel” bedömas som hets mot snigelgrupp?