Svarta studenter presterade bättre under apartheid

SYDAFRIKA. Enligt den svarte statistikern Pali Lehohla presterade svarta studenter bättre under 1980-talets apartheid än de gör idag.

Enligt Pali Lehohla, huvudstatistiker för Statistics South Africa, fortsätter vita studenter att prestera bättre än svarta. Dessutom är skillnaden mellan svarta och vita studerande mycket större nu än den var under apartheid.

Färsk data visar att av samtliga svarta studerande utexaminerades enbart fem procent. Denna siffra var under apartheid femton procent. I kontrast har motsvarande siffra för vita studerande förbättrats med fem procent, även om systemet under apartheid enbart sägs ha främjat landets vita befolkning.

Enligt Lehohla fanns det under apartheid specifika läroinstanser för svarta studerande, som även hade möjligheten att studera utomlands. I dåtidens Sydafrika fick svarta även sina studier fullt finansierade vilket gjorde att de kunde prestera bättre. Vad man enligt Lehohla ser nu är att allt fler svarta studerande har svårt med att finansiera sina studier och att situationen inte görs bättre av en stagnerande ekonomisk tillväxt.

En av orsakerna till de kroniska problemen inom det sydafrikanska utbildningssystemet är att man nu släpper in allt fler studenter, långt över de nivåer som systemet klarar av. Systemet kan enligt Lehola som bäst klara av 150 000 nya studenter per år, antalet studenter som släpps in ligger dock på 450 000 per år.

Källa:
Gap between white and black students has widened since 1975

Relaterade artiklar:
Sydafrika: Vita skolelever talade sitt modersmål – tvingades lämna kommunfullmäktigemöte
FILM: Vita sydafrikaner lever i extrem fattigdom
Sydafrika hyllar Sverige för att ha motarbetat apartheid

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
AllanKarlFredrika Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Fredrika
Medlem

Sedan 1994 har över 4000 vita farmare i Sydafrika mördats av bestialiska svarta rasister. Stöd gärna vita kors-monumentet Plaasmoorde. Skicka i så fall 100kr eller mer till Nya Tider. Som tack kan du få en dvd med bilder från monumentet där varje mördad vit hedras med ett kors. Antalet kors kommer naturligtvis att öka. Den som kan komma på ett sätt att rädda de vita som fortfarande är i livet……

Karl-Путин A
Medlem

Svarta bomullsarbetare i sydstaterna presterade bättre innan traktorns inträde på arenan – det handlar helt enkelt om motivation.

Allan
Medlem

Och primärt handlar det om ras, en barntrehjuling kommer aldrig prestera som en Volvo med dubbelturbo.