STORBRITANNIEN. En kirurg med afrikanskt ursprung får sparken för att han genom att bryta mot säkerhetsregler tänt eld på en patient som erhåller svåra brännskador. Fem år senare får kirurgen motsvarande en trekvarts miljon kronor i skadestånd – för avskedandet.

Genrebild. Fotoo: Pixabay.com

Under en operation 2013 väljer kirurgen och bröstspecialisten Obi Iwuchukwu, bördig från Nigeria, emot gällande regler att applicera ett alkoholhaltigt desinfektionsmedel på de delar av en kvinnlig patients kropp, som han därefter behandlar med en upphettad diatermipenna.

Resultatet blir en omfattande eldsvåda på patienten som brännskadas allvarligt och för livet.

Efter brännskadeincidenten vid South Tyneside and Sunderland NHS Trust hospital, där Iwuchukwu arbetar, tillsätts en utredning och kirurgen avskedas till slut i mars 2015 efter att hans agerande vid olyckstillfället granskats ytterligare och erhållit än mer kritik.

Iwuchukwu fortsätter dock utföra sina operationer på ett annat sjukhus och fem år senare tilldöms han av en arbetsdomstol 65 000 pund i skadestånd för ”orättvist avskedande och diskriminering”.

Iwuchukwu visar sig ha ett problematiskt förflutet
Enligt uppgifter som inkommit till arbetsdomstolen i Newcastle har den afrikanske kirurgen under sin anställning vid sjukhuset, som tog sin början 2007, haft ett antal svåra konflikter med kollegor.

Domstolen har även bevittnat hur flertalet kollegor ifrågasatt Iwuchukwus behandlingar – och då i synnerhet utifrån alla de komplikationer som hans patienter drabbats av efter hans kirurgiska ingrepp.

Patientbranden och kirurgens avskedande i arbetsdomstolen
En ödesdiger dag i augusti 2013 inträffade alltså en mycket allvarlig felbehandling under en operation som Iwuchukwu ledde.

I arbetsdomstolens rättegångsprotokoll står att läsa:

Under operationen tog Iwuchukwu ett alkoholbaserat desinfektionsmedel istället för ett vattenbaserat och han applicerade detta på patienten.
Han använde därpå en diatermipenna som emanerar elektriskt inducerad värme för att förhindra blödning från operationssåret.
Denna hetta antände alkohollösningen och patienten fick en allvarlig brännskada.

Händelsen beskrevs i den följande utredningen ”som om en blixt hade slagit ner i operationssalen”.

All personal kallades efter olyckan till stödsamtal.

Sjukhuset suspenderade Iwuchukwu, den ende man av afrikanskt ursprung som var anställd vid sjukhuset – ett faktum som ledde till en rad utredningar.

Slutsatsen som drogs i dessa utredningar redan innan november månads slut det året, var att ett ”systemfel” snarare än ett ”individuellt mänskligt fel” var orsaken till patientbranden i operationssalen i augusti.

Sjukhuset upphävde dock trots detta inte kirurgens suspendering, man omprövade helt enkelt aldrig beslutet.

Senare ignorerade man två klagomål mot sjukhuset, som Iwuchukwu inkom med i maj respektive oktober 2014 – där han hävdade att han behandlats orättvist av sina chefer.

Sjukhuset dröjde med en formell utfrågning av kirurgen rörande dennes arbetsinsatser fram till mars 2015.

Vid detta möte underkände en rapport från yrkesorganisationen Royal College of Surgeons Iwuchukwus yrkeskompetens och sjukhuset beslutade därför att avskeda honom.

Arbetsdomstolen: Sjukhuset har handlat fel – inte Iwuchukwu
Vid den avslutande rättegången vid arbetsdomstolen hävdade domaren Andrew Buchanan att beslutet om ett avskedande av Iwuchukwu hade varit förhastat, samt att ”mer borde ha gjorts för att skapa en plan för att få honom tillbaka i arbete”.

Buchanan tillade att ”det omedelbara avskedandet aldrig omprövades” samt att ”om sjukhuset hade agerat annorlunda, hade det funnits en chans att Iwuchukwu kunde ha tillåtits fortsätta med något slags kliniskt arbete på sjukhuset”.

Kirurgen blev dock aldrig arbetslös. Som det föll sig flyttade han efter sitt avskedande till Cornwall för att där fortsätta med sina operationer vid ett annat NHS-sjukhus, där han för närvarande tjänar över 100 000 pund om året. (NHS = National Health Service)

Arbetsdomstolens jury kom fram till att stiftelsens underlåtenhet att på ett relevant sätt utreda Iwuchukwus klagomål i maj och oktober 2014 utgör ”raslig diskriminering och kränkning”.

Efter ett antal utfrågningar i arbetsdomstolen samt ett mål vid Hovrätten har stiftelsen som driver sjukhuset nu beordrats betala kirurgen en total summa på 63 504 pund (ungefär en trekvarts miljon kronor) för ”det orättvisa avskedandet och rasdiskrimineringen”.

Dailymail påminner i sin artikel om att värdet på det skadestånd som Iwuchukwu tilldömts trots allt är en bra bit ifrån de fem miljoner pund som han begärt.


  • Publicerad:
    2021-02-11 12:00