Strängare regler kring rapportering från svenska rättegångar

INRIKES. ”Kan påverka journalisters arbete”, skriver Sveriges Domstolar om de nya lagarna som innebär att man inte längre tillåts fota in i rättegångssalar. Man får inte heller använda mobiltelefon, dator eller surfplatta för att anteckna från rättsliga förhandlingar.

På Sveriges Domstolars hemsida skriver man att det från och med den 1 juli inträder nya lagar som ska ”öka tryggheten i domstolens lokaler”.

Det gäller exempelvis ett skärpt fotoförbud. Då det tidigare inte varit tillåtet att fotografera inne i en rättssal kommer det nu även att vara förbjudet att stå utanför och fota in i salen medan dörrarna är öppna.

Dessutom måste mobiltelefoner, surfplattor, datorer och smarta klockor – sådant som anses kunna störa ordningen eller ta upp bild – vara avstängda och undanstoppade under rättegången. Endast diktafoner kommer fortsättningsvis att tillåtas.

Man skärper även straffen för brott mot förbudet att fotografera i rättssalen.

”Några av reglerna kan få påverkan på journalisters arbetssätt”, skriver Sveriges Domstolar. Samtidigt meddelar man att domare kan ge vissa journalister specialtillstånd att använda den förbjudna utrustningen, men att man inte kan utfärda ett allmänt undantag utan att frågan måste prövas från fall till fall.

Källa:
Nya regler påverkar journalister som bevakar förhandlingar

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
EthnyChild-Of-GodCaesar-Aurelius Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Caesar-Aurelius
Medlem

”domare kan ge vissa journalister specialtillstånd”

Nästillstånd, med andra ord.

comment image

Ethny
Medlem

Vad står G – C – C för?

Edit: Jaha, nu förstår jag, läste nästillstånd ”felaktigt”, haha.

Edit 2: Fattar ens inte hur jag inte kunde se det direkt dock. Har nog programmerat alldeles för mycket idag och tänkte GCC inom programmering.

Child-Of-God
Medlem

jaha. så nu blir det svårare eller snarare omöjligt att i efterhand försöka tyda anklagar samt den anklagades kroppsspråk och det enda som tillåts registrera är vad de säger . från en tunga som enligt Guds inspirerade Ord. den heliga bibeln – är en eld och påtänd från Helvetet!