Storebror hör dig: Polisen får nu övervaka med mikrofoner

1984. Polisen har nu fått tillstånd att placera ut mikrofoner för övervakning. De första kommer inom kort placeras i Järvaområdet i Stockholm, bland annat för att motverka ”terror”. Dessutom lades idag att förslag om att ge polisen rätt att begå dataintrång för att samla information.

Nu har den svenska polisen för första gången fått tillstånd att använda ljuddetekteringsmikrofoner för brottsövervakning. Mikrofonerna kommer att vara inställda för att snappa upp höga ljud som till exempel skottlossning eller skrik. När mikrofonerna uppfattar något misstänkt så skickas det direkt till polisens ledningscentral.

Joakim Söderström, ansvarig för polisens kamerabevakning, hävdar dock att utrustningen inte kommer användas för att avlyssna konversationer.

— När mikrofonerna detekterar ett skott så går det ut ett larm direkt. Kan vi vara på plats bara några minuter tidigare så kan det räcka för att rädda någons liv, säger han.

Detta är första gången metoden används i Sverige, och om det blir lyckat så kommer det troligtvis att börja användas i stor utsträckning, exempelvis för att förhindra ”terrorbrott”, menar Söderström.

— Vid terrordådet på Drottninggatan så kom även larm om att det var skottlossning på en annan plats i staden, men det visade sig senare vara falskt. Hade vi haft sådana här mikrofoner så skulle vi direkt kunnat avfärda det, fortsätter han.

Huruvida denna nya utrustning kommer användas av polisen för att trakassera medborgare med ”fel” åsikter återstår att se.

Nytt förslag: Ge polisen rätt att begå dataintrång
Idag presenterades även en utredning som tillsattes av regeringen 2015 efter terrordåden i Paris, gällande polisens rätt att plantera trojaner i medborgares datorer för att avläsa data. Även här nämns ”terrorbrott” som anledning utan att man specificerar vad ett ”terrorbrott” skulle kunna bestå av.

— Min uppfattning är att vi måste hålla jämna steg med tekniken och med brottsligheten. Det här är ett bra förslag. Vi remitterar det nu och siktar på en proposition under nästa år, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Förutom att avläsa krypterade meddelanden mellan telefoner och datorer ska polisen enligt förslaget även kunna komma åt lagrad information, såsom dokument och bilder.

Med hjälp av så kallade trojaner vill nu regeringen ge polisen rätt att avlyssna exempelvis datorer, telefoner och surfplattor i utredningar om grov brottslighet.

Tekniken är kostsam och även om man beräknar att man endast kommer att använda sig av den i upp till hundra fall per år så räknar man på utgifter omkring 100 miljoner årligen.

Enligt regeringens utredare, lagman Petra Lundh, kan hemlig dataavlyssning bli verklighet redan 2019.

Enligt förslaget ska hemlig dataavlyssning endast tillåtas vid misstanke om brott som har minst två års fängelse i straffskalan. Ett av de brott som nämns är ”terrorbrott”, vilket yttrandefrihetsmotståndare har krävt ska omdefinieras för att även omfatta oppositionellt politiskt arbete.

Källor:
Polisen får använda mikrofoner för övervakning
Mer kryptering ökar behovet av dataavläsning

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

8
Lämna en kommentar

Please Login to comment
6 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
MikaelJakobAndré DevecseriHolgerRobert Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Chief
Medlem

Hm, undrar hur detta kommer att påverka Motståndsrörelsens Discordserver… :/

– Chief

Fredrika
Medlem

De behöver bara terrorklassa servern, så gör de sedan som de vill.

Fredrika
Medlem

Justitieministern är ett kräk. Använda de falska Bataclan-terrordåden (som han naturligtvis vet arrangerades av judisk media och psyopenheter) som ursäkt för antiterrorverksamhet. Det är fähunden Johansson som bidrar till terrorn mot medborgarna.

Naturligtvis avlyssnar de vem som helst med den nya övervakningsutrustningen. Om de sedan blir påkomna med detta i ett uppmärksammat fall som inte belastar makten, blir det pråpåer och mediacirkus, men inga påföljder.

André Devecseri
Medlem

Och om de skulle bli paakomna i ett fall som belastar den judiska makten och som läcker ut paa nätet?

Robert
Medlem

Att utvisa terroristerna är såklart uteslutet.

Holger
Medlem

”Joakim Söderström, ansvarig för polisens kamerabevakning, hävdar dock att utrustningen inte kommer användas för att avlyssna konversationer.”

Detta uttalande konfirmerar att de kommer att avlyssna konversationer.

Morgan Johansson flyttar fram sina positioner. Jag tror att han förbereds att bli Socialdemokraternas nya partiledare och Sveriges statsminister 2022 eller 2026.

Jakob
Medlem

Kanske är de som lyssnar till våra samtal intelligenta nog till att förstå att vi inte har något som helst att dölja och att judiskt kontrollerad / ägd media ljuger om vilka vi är och vad vi vill.

Med tiden resulterar kanske tom detta i att de avviker från att bidra till deras egna undergång (om de är nordeuropéer) och istället ansluter till kampen mot tyrannien och för ett fritt Norden och för en fin o trygg framtid för deras barn. Men, det är kanske att förvänta för mycket av dessa hjärntvättade självdestruktiva självhatande själlösa individer…

Mikael
Medlem

Tog för givet att man redan gjorde det…