Storbritanniens underrättelsetjänst anordnade terrorresor till Libyen

UTRIKES. Trots att de omfattades av husarrest och reseförbud på grund av terrormisstankar, fick de fri lejd till Libyen med hjälp av de brittiska myndigheterna. Detta uppger nu flera terrorlistade ”rebeller” bosatta i Storbritannien.

Hashem Abedi, Manchester-bombarens bror, greps i Libyen för ett planerat terrorbrott.

Enligt brittiska tidningen Daily Mail har det nu framkommit att MI5 etablerade en ’Open door’-policy för exil-libyer bosatta i Storbritannien så att de kunde resa till Nordafrika och delta i kriget mot Libyens förre ledare Muammar Gaddafi.

Uppgifterna kommer samtidigt som Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd avslöjar att myndigheterna kände till Manchester-bombaren Salman Abedi redan innan han utförde måndagens terrordåd. Abedi ska även ha rest till Tripoli, där hans bror Hashem greps för att tillsammans med IS ha planerat ett terrordåd i den libyska huvudstaden.

En annan så kallad rebell reste till Libyen trots att en husarrestorder utfärdats mot honom av de brittiska myndigheterna, som var rädda att han skulle ansluta till militanta grupper i Irak. Han var förvånad över att få resetillstånd och beskriver hur han krigat tillsammans med människor från både Manchester och London samt lokala ”rebeller” från den libyska islamiska cellen, vilken tros ha kopplingar till Al-Qaida.

Källa:
Rebels living in England claim UK government let them travel to Libya to fight Gaddafi – even though they were subject to counter-terrorism orders – as investigators probe Abedi’s visits to Tripoli

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments