Storbanker kan tvingas hantera kontanter

INRIKES. I en överraskande vändning föreslår regeringen i en lagrådsremiss att alla storbanker som verkar i Sverige måste tillhandahålla kontanttjänster. ”Det är viktigt att samhället värnar om tillgången till kontanter och kontanter som betalningsmedel”, kommenterar finansmarknadsminister Per Bolund.

Regeringen vill tvinga de storbanker som verkar i landet att tillhandahålla kontanttjänster.

Banker med verksamhet i Sverige och en inlåning på över 70 miljarder kronor ska tvingas tillhandahålla platser för kontantuttag för konsumenter och insättningar av dagskassor för företag. Detta enligt en lagrådsremiss från regeringen med syfte att ”säkerställa en viss lägsta nivå på tillgången till kontanttjänster”.

— Det är viktigt att samhället värnar om tillgången till kontanter och kontanter som betalningsmedel. Tyvärr har bankerna fortsatt att minska sin kontantservice, särskilt på glesbygden, kommenterar finansmarknadsminister Per Bolund till DN.

Lagen föreslås börja gälla från och med 2021 och skulle påverka Nordea, SEB, Handelsbanken, Swedbank, Danske Bank och Länsförsäkringar.

— Förslaget gynnar särskilt de grupper som befinner sig i digitalt utanförskap eller små företag med kontanthantering. Det stärker konsumenternas och företagens ställning som bankkunder och är dessutom bra för samhället i stort genom att de gör betalningsmarknaden mer robust och tillgänglig, menar Per Bolund.

Enligt förslaget kan bankerna komma att få böta ifall de inte tillhandahåller tjänsterna, via en så kallad sanktionsavgift till Finansinspektionen. Vad avgiften blir beror på flera olika omständigheter, men maximibeloppet är motsvarande 5 miljoner euro, i dag cirka 52 miljoner kronor.

Storbankerna själva har tidigare vädjat om att slippa behöva tillhandahålla kontanter till konsumenter överhuvudtaget, då man menar att det inte är lönsamt. Tidigare i år hotade det storbanksägda företaget Bankomat med att börja ta ut avgift för uttag i bankomater ifall staten inte tog över tjänsten.

— Bankomat har över 1 700 kontantautomater som inte längre utnyttjas på det sätt vi skulle önska. Frågan är hur vi ska agera när det inte finns kommersiell bärighet i verksamheten, sa Bankomats vd Nina Wenning till Svenska Dagbladet.

Organisationen Kontantupproret är nöjda med den nya lagrådsremissen.

— Vi har i fyra år arbetat hårt innan- och utanför riksdagshusets väggar för att skydda kontanterna. Vi gläds åt att en proposition äntligen ligger på lagrådets bord men oroar oss för handelns fortsatta avveckling, säger Kontantupprorets initiativtagare Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Källa:
Ny lag ska tvinga bankerna att erbjuda kontanter

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

10
Lämna en kommentar

Please Login to comment
5 Comment threads
5 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
OnuJan HjelmLingonetSigfridJ.N. Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Tobias Lindberg
Redaktör

Det var en bra nyhet! Hoppas att det blir något av detta också.

J.N.
Medlem

Positivt! Då får vi se till att göra så mycket kontantköp som möjligt, så att man åtminstone inte kan beskylla oss för att inte vilja använda kontanter.

Riksbanken skulle ju kunna erbjuda en folkets bank, dit alla privatpersoner och organisationer hade grundlagsskyddad rätt till konto/kontanter och digitala tjänster, på korten kan det då t.ex. stå ”Riksbanken” istället för folkfientliga mastercard etc. (En framtidsvision)

Sigfrid
Medlem

Jag använder själv aldrig kort tar alltid ut kontanter för att handla och det kommer jag att fortsätta med.Har råkat ut för affärer som vägrar kontanter men då har jag lämnat varorna och gått därifrån.

Lingonet
Medlem

Huh? Bandvagnen är identifierad av pk maffian, som börjar springa efter allt vad tygen håller.

Jan Hjelm
Medlem

Jag tror mer att någon i Regeringen har antagligen drabbats av problem i sin privata kontanthantering. Vad göra med innehållet i det brev som diskret överlämnades till denne under frimurarmötet? Eller problem med att horbesöken måste betalas kontant, speciellt med tanke på dennes perversa böjelser som ger påslag på priset.

Kriki
Medlem

…och pga sådant även sådant lag dröjer 1,5 år? Titta datumet.

Jan Hjelm
Medlem

Men fortfarande ingen lösning på hur man blir av med småpengar, växel, dricks och sätter in slantarna i barnens spargrisar. Insättningsautomater är alldeles för glest spridda. Jag har 10 mil till närmsta ställe för insättning av kontanter. Äldre som inte kan resa några längre sträckor förvarar kontanter hemma och det kan ju vara en orsak till att åldringsrånen ökar. Jag skulle vilja att Bankomat blir tvingade att byta ut uttagsmaskiner vilka p.g.a. ålder eller som gått sönder, måste ersättas med maskiner som klarar både insättning och uttag. Bankerna tjänar kopiöst med pengar på våra pengar så de borde stå för… Läs mer »

Jan Hjelm
Medlem

Hur trycker jag för att göra ett nytt stycke i texten?

Kriki
Medlem

Jag e skeptisk. Hade nagon märkt att datumet är 1. januari 2021 ! ?
Varför dröjer det 1,5 år?!
Det betyder att hitills det e inget som hindrar banker att fortsätta kontantutfasning som vanligtvis. Om politiker vore i behov då hade lag redan varit i kraft mycket tidigare tid.

Även om lagen börjar gälla, då kanske inom sådant tid kommer helt nya kontrollmekanismer införd, men kan vara tomt löfte också.

Kriki
Medlem

Hitills har tidningarna ropat att ”kontantlös” samhälle vid 2023. Och även om nu kommer då lagförslag att kontanter måste vara, det tar ändå lång tid, låter inte rimlig efter allt sådant.