Storbanker har plundrat europeiska länder på skattemedel för minst 70 miljarder kronor

ORGANISERAD BROTTSLIGHET. En liten grupp finansmän och advokater tillsammans med världens största banker har under ett decennium genomfört det som kallas Europas största skattestöld i modern tid. 

Tillsammans med kända skattejurister, advokatbyråer och finansinstitut har några av världens största banker kommit åt skattepengar i minst sex europeiska länder, bland dem Belgien, Danmark och Tyskland. Bland bankerna finns bankjättarna Deutsche Bank, UBS och BNP Paribas. Det handlar totalt om minst 70 miljarder kronor som har stulits från de europeiska skattebetalarna.

— Det här är kritstrecksrandig organiserad brottslighet, säger en av advokaterna bakom de finansiella uppläggen som nu samarbetar med åklagare i Tyskland för att slippa fängelse.

Skattestölderna har kunnat utföras via en rad komplicerade aktieaffärer kring datumet för aktieutdelning, för att därigenom komma åt en återbäring på skatt som aldrig ens betalats. Till skillnad från annan avancerad skatteplanering handlar det alltså inte om att minimera sin skatt, utan att komma åt skattemedel.

— Man kunde finansiera universitet, utbildning, arbetslöshet och förskolor med dessa pengar. Så skadan är enorm, säger Christoph Spengel som är professor i skatterätt vid universitetet i Mannheim.

Enbart i Tyskland utreds nu affärer som har kostat tyska skattebetalare drygt 50 miljarder kronor. Även i Danmark, Belgien, Frankrike och Italien utreder myndigheterna skattestölder för miljardbelopp.

Skatterättsprofessorn Christoph Spengel har forskat kring hur skattesvindeln har gått till, och han är säker på att bankerna visste vad de medverkade till:

— De var medvetna. Det handlade om miljardbelopp som man investerade under en väldigt kort period och man måste vara expert för att utforma en sådan affär, säger Spengel.

Hela upplägget med bankernas skatteplundring kunde avslöjas efter den stora läckan Cumex-files. I det stora materialet från den ingår runt 180 000 hemliga dokument. Här finns internutredningar från banker, skatterådgivare och revisorer, liksom rättsdokument från en lång rad olika källor.

Enligt Svenska Skatteverket finns i dagsläget inga uppgifter om att Sverige skulle ha drabbats av liknande skattestölder. Däremot visar en granskning som SVT och TT gjort tillsammans med journalistnätverket Correctiv att den svenska banken SEB har medverkat i den europeiska skattesvindeln genom en avancerad aktieaffär som, enligt åklagare, har kostat tyska skattebetalare en miljard kronor.

Källa:
Avslöjar: Storbanker bakom skatteplundring – minst 70 miljarder kronor förlorade

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
14 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
peckerwood
Nybörjare
_DH_
Nybörjare
_DH_
1 år sedan

Någon kryptoaktivist eller liknande kom härom året med ett rätt fyndigt citat, som jag dessvärre inte kommer ihåg exakt. Men det löd något som detta:

”Världens största brottslingar innehar banklicenser.”

Klaus
Nybörjare
Klaus
1 år sedan

Deutsche Bank är en (judisk) gangsterbank.
Jag hade sparkonto där för kort tid som skulle vara säkert. Judinnans temperanentsfulla uppmanade rekommendation var fondsparande med höga vinstchanser. Men eftersom förlusterna kan ju också vara höga untertecknade jag ett enligt uppgift säkert fondsparkontrakt. Jag måste betala för aktiedepot och förmedlingen. Efter dygt ett år var det redan (bara) €50 förlust och jag sade upp kontraktet. 3 månader senare började (eller fortsatte) bankkrisen.

Karl-Путин A
Nybörjare
Karl-Путин A
1 år sedan

”Rikedom kommer till den ene, sedan till den andre, och rullar evigt vidare, likt hjulen på en kärra på väg till j***n”

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
1 år sedan

Jaså minsann, SVT har mage att rapportera om detta bara ett par dagar efter att juden William Brewer bearbetade svenska Jewish Public Service och anklagade Nordea för penningtvätt i maskopi med Putin. (!!!) . Brewer är själv skattesmitare från USA som sade upp sitt amerikanska medborgarskap 1997 och istället skrev sig i Storbritannien av skatteskäl (självklart har han andra benet i Israel – och sitt svarta hjärta också) vilket inte hindrar att han i USA konspirerar med den judiska ex-senatorn Joseph Lieberman för att straffa Putin för att Ryssland stoppade honom från att plundra ryska staten på skattepengar. Men inte… Läs mer »

Karl-Путин A
Nybörjare
Karl-Путин A
1 år sedan
Reply to  Fredrika

Hur många kriminella judar finns det egentligen?

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
1 år sedan

Gissar på 6 miljoner.

Karl-Путин A
Nybörjare
Karl-Путин A
1 år sedan
Reply to  Rokviken

Otroligt att så många judar vuxit upp i utanförskapsområden, som ju är orsaken till att invandrare blir kriminella.

Det kanske borde skapas enklare jobb åt dem så att de kommer in på arbetsmarknaden, som ju är nyckeln till integration.

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
1 år sedan
Karl-Путин A
Nybörjare
Karl-Путин A
1 år sedan
Reply to  Rokviken

”You know Louis Farrakhan is pretty cool for a n***er, we’ll send him back to Africa last.”

Allan
Nybörjare
Allan
1 år sedan

(((Storbanker))), låter som juden behöver duscha kallt för att råda bot på sin törst efter både ickejudars tillgångar såväl som vårt blod.

Lingonet
Nybörjare
Lingonet
1 år sedan

So what? 70 miljoner mindre till folkutbytet? det fixar de ändå.
I det stora hela är det ingenting, ett slags europeisk bernie madoff, lite köttben åt folket så de tror att systemet är ok.

Christian Hamilton
Nybörjare
Christian Hamilton
1 år sedan
Reply to  Lingonet

”So what? 70 miljoner mindre till folkutbytet? det fixar de ändå.”

Helt riktigt det fixar de ändå genom att länder och kommuner tvingas låna än mer från ”de självutvaldas, banker.

Lånekarusellen måste hållas igång annars kanske någon kommer på att det är fel att låna ut pengar som skapas ur tomma intet.

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
1 år sedan

Några riktiga pengar finns inte. Allt är digitala siffror utan värden.