Stora mängder mikroplast i vattenflaskor

MILJÖ. Enligt en undersökning som genomförts av journalistnätverket Orb innehåller vattenflaskor stora mängder mikroplast. I tyska Gerolsteiners vattenflaskor uppmättes som mest 5 106 partiklar per liter.

Enligt en undersökning genomförd av journalistnätverket Orb innehåller 93 procent av de testade dricksvattenflaskorna mikroplastpartiklar. Enligt resultatet innehöll San Pellegrinos flaskor upp till 74 partiklar per liter, Evians vatten upp till 256 partiklar medan Gerolsteiners vatten innehöll mellan 9 och 5 106 partiklar. Värst var Nestlés vatten, där mängden partiklar uppmättes till mellan 6 och 10 390 plastpartiklar per liter.

Undersökningen har dock mött kritik på grund av vad som enligt kritikerna är tveksamma metoder. Kerstin Magnusson från Svenska miljöinstitutet menar att den spårningsvätska som används för att upptäcka plasten lika gärna kan fastna på andra partiklar som innehåller fetter, varför vattnet borde ha filtrerats och renats innan spårningsvätskan tillsattes.

De forskare som genomfört studien försvarar metoden med att sådana partiklar sällan förekommer i dricksvatten:

— Andra biologiska partiklar som alger och träfibrer är inte vanligt förekommande i flaskvatten, säger professor Sherri Mason vid Fredonia-universitetet till SVT.

Tillverkarna Gerolsteiner och Nestlé medger samtidigt att de själva upptäckt mikroplaster i sitt vatten, men menar att nivåerna är betydligt lägre. Nestlés egna undersökningar uppges visa en nivå på upp till 5 partiklar per liter.

Källa:
Ny studie: Massor av mikroplast i flaskvatten

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
nordboCaesar-AureliusRobin Nordlundимя Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
имя
Medlem

Tvivlar inte ett ögonblick på det. Det finns mer plast än fisk i haven. Jorden är smutsig och överbefolkad. Allt går ut på profit. I konsumtionssamhället finns ingen plats för miljöomsorg. Utnyttja och släng. Vi behöver ett sunt nationalsocialistiskt samhälle.

Robin Nordlund
Medlem

Det finns tre vanliga ämnen i plast som minskar testosteronhalten: * Det första ämnet är en kemisk grupp som kallas ftalater. De används för att göra plast mjukt och flexibelt, och som du kan gissa, finns de i nästan alla typer av flexibel plast, allt från läskflaskor till plastpåsar. Ftalater är kopplade till fördröjd pubertet, lågt testosteron och feminina egenskaper i olika studier på människor och djur. * Det andra ämnet är en kemikalie som heter Bisfenol A eller BPA. Det är också kopplat till lågt testosteron, ökat östrogen, fördröjd pubertet och kvinnliga egenskaper i olika studier på människor och… Läs mer »

Caesar-Aurelius
Medlem

Det var andra tider förr.

Minns när vi barn sjåpade oss efter att ståckholmskusinerna kommit på besök till sommarresidenset och de tyckte att brunnsvattnet var gult ”som kiss”.

Mor hon cyklade till butiken och kom tillbaka med varsin påskgul plastmugg som varje barn fick att dricka ur till nästa mål mat.

Då gick det inte längre att se färgen på vattnet och nu drack även kusinerna vattnet. :)

nordbo
Medlem

Kom o tänka på när Pär tog upp gällande urusla servicearbeten ifrån Ludvika kommun – han beskrev i debatten att vattenrören på ett ställe hade helt förmultnat bort och att vattnet kunde endast passera genom hårt packad jord – under förtvinandets gång av röret så måste det ha blivit en del partiklar i vattnet..?