Stor böglista med hundratals asylsökare funnen hos RFSL

INRIKES. En numera våldtäktsåtalad tidigare RFSL-anställd har ertappats med en lista på hundratals asylsökare i ett omfattande homoregister.

En man som varit anställd hos RFSL i Stockholm, som har fått ett åtal väckt mot sig för flera våldtäkter av asylsökare, har nu också visat sig inneha ett omfattande register över cirka 300 asylsökare, där bland annat deras namn och sexuella läggning har listats. De asylsökare som finns i registret, som ligger i en excel-fil, är så kallade HBTQ-personer som sökt kontakt med organisationen för att få hjälp med sina asylprocesser.

Det stora homoregistret har man hittat i mannens dator, men det som är oklart är huruvida mannen själv upprättat listan eller om det är något som funnits hos RFSL och sedan laddats ner på hans dator.

— Det här är ett dokument som vi hämtat från hans dator i hans bostad. I den här finns det en sammanställning på klienter han haft under den här tiden, och där bland annat målsäganden finns. Sedan, vad som exakt ingår i sammanställningen, kan jag faktiskt inte kommentera, säger åklagare Reena Sarwar till Sveriges Radio.

Enligt en annan person, som tidigare arbetat i samma projekt som den misstänkte våldtäktsmannen, har man inte samlat denna typ av information i excel-filer på grund av GDPR-lagstiftningen. Denne säger sig dock inte kunna utesluta att någon tredje person på RFSL skapar HBTQ-registret. Svaret skulle kunna tolkas som att RFSL har andra register som inte ligger i excel-filer.

RFSL Stockholm vill enligt SR inte kommentera fallet innan dom har fallit i våldtäktsmålet, vars rättegång inleds imorgon.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments