Stödet för Svoboda sviktar

UKRAINA. Enligt Kiev-tidningen Kyiv Post har Svobodas stöd försvagats och partiet riskerar nu att åka ur parlamentet i parlamentsvalet i höst.

I samband med revolutionen i Kiev i våras förväntade sig många att det västukrainskt baserade nationalistpartiet Svoboda skulle stärka sitt stöd bland folket, eftersom Svoboda och ukrainska nationalister i allmänhet gav ett avgörande bidrag till att revolutionen lyckades. Efter presidentvalet som genomfördes den 25 maj har dock denna förhoppning kommit på skam, då Svobodas partiledare Oleh Tiahnybok inte aktivt kampanjade och bara fick en procent av rösterna.

Istället har andra nationalister stärkt sina positioner, som exempelvis Radikala Partiets ledare Oleh Ljasjko som fick åtta procent av rösterna i presidentvalet och Högra sektorns ledare Dmytro Jarosj som fick knappt en procent av rösterna.

I en ”popularitetslista” som Kievs dominerande tidning Kyiv Post uppmärksammat anges att den som mest stärkt sin position efter den ukrainska revolutionen är den kriminelle judiske mångmiljardären Igor Kolomoisky. Kolomoisky väntas enligt tidningen bli Ukrainas rikaste man i år som ett direkt resultat av kuppen mot den folkvalda regeringen i våras. Dessutom kontrollerar han nu i praktiken två län i Ukraina, Dnipropetrovsk och Odessa. På ”utelistan” finns Svoboda, med motiveringen:

Svoboda vann 11 valdistrikt 2012 och kommer nu i höst att försvara dessa platser eftersom partiet inte längre kan räkna med att säkert passera 5-procentspärren. Dessutom, då Porosjenko troligen inte behöver dem i koalitionen efter valet, har Svoboda blivit förbrukat. Därför, kämpandes emot att lyckan ska vända, riskerar Svoboda att bli det största ”one hit wonder” sedan Vanilla Ice.

Svobodas partiprogram bygger enligt partiledaren Tiahnybok på kristna värden och partiet kämpar enligt partiprogrammet bland annat för nationalistiskt kontroversiella frågor som att gå med i NATO, förstatliga all privatägd jordbruksmark och att göra Ukraina till Europas geopolitiska centrum. Detta mål utvecklas i Svobodas ”Program för skydd av ukrainare”, där partiet kräver rätten av FN att utföra förebyggande kärnvapenanfall utan att först behöva förklara krig.

Källor:
Brian Mefford: A satirical look at who’s up and who’s down in Ukrainian politics
Ukrainas historia och framtid
Wikipedia: Svoboda

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments