Stödet för radikalnationalism i Spanien ökar

SPANIEN. En ny opinionsundersökning visar att stödet för det radikalnationalistiska partiet Vox i Spanien växer. Hade det varit val till det nationella parlamentet idag hade partiet tagit sig in och fått uppemot 40 av de 350 platserna.

I början av december rapporterade Nordfront om att det radikalnationalistiska partiet Vox gick framåt i regionvalet i Andalusien och vann då 12 mandat i regionparlamentet.

En opinionsundersökning från Metroscopia visar nu att partiet skulle få 11,5 procent av rösterna om det vore val till deputeradekammaren – vilket är Spaniens nationella parlament. I det senaste valet år 2016 fick Vox endast 0,2 procent av rösterna.

Det hade inneburit att Vox skulle ta 38 av underhusets 350 mandat och dessutom kunnat vara med och bilda regering.

Landets socialistiske premiärminister Pedro Sánches har låtit förstå att det kan bli val så tidigt som den 29 maj 2019, alltså samma dag som det även hålls val till Europaparlamentet och regionala parlament i Spanien.

Källor:
Spanish right-wing party breaks all-time record gaining 50 times more support
Spanish PM opens door to 2019 general election if he can’t pass budget

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Klaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

Fysikalisk är aktio = reaktio, men socialt varar det länge till människor vänder sig mot förtryck och vill ha makt tillbaka från ockupationspolitiker. Rettröskeln är nått i Spanien, den tröga massan börja röra sig och röstar på nationella politiker.