ALTERNATIVMEDIA. Just nu pågår en insamling för en dokumentärfilm om boernas situation i Sydafrika. Tanken är att filmen ska utforska hur den vita minoritetsbefolkningen ska kunna överleva i ett alltmer fientligt samhälle.

Som regelbundna läsare av Nordfront känner till pågår det ett folkmord på den vita minoriteten i Sydafrika. Sedan apartheid avskaffades har framför allt jordbrukande boer utsatts för en mordvåg som den sydafrikanska staten inte varit kapabel eller intresserad av att stoppa. Uppskattningsvis uppåt 85 000 mord på vita har skett sedan maktskiftet och landet har enligt Genocide Watch befunnit sig på det sjätte stadiet i deras folkmordsskala, vilket innebär att folkmordet planeras och där det sjunde steget är själva genomförandet av en mer intensiv utrotningsprocess.

LÄS OCKSÅ: Det vita folkmordet i Sydafrika

Nyligen lanserades ett nytt projekt som kallas ”Boer Project” och har som målsättning att samla in 100 000 kronor för att kunna spela in en dokumentärfilm om det som händer i Sydafrika. Filmens frågeställning ska enligt hemsidan vara ”Överlevnad – Hur?”

Bakom projektet står statsvetaren Jonas Nilsson som har ett långt engagemang i den nationella rörelsen i Sverige bakom sig och har ett stort intresse för Sydafrika som han har besökt flera gånger. Nordfront har varit i kontakt med Nilsson för att ställa några frågor om filmprojektet.

Varför ska svenskar stödja projektet? På vilket sätt är Sydafrika intressant för oss i norra Europa?

Sydafrika påvisar tydligt att politik utgår från grupptillhörighet, och vad som kan hända vid en kraftig demografisk skiftning. Utöver detta explicita varningstecken som Sydafrika symboliserar, så är det även av vikt att påvisa vårt ansvar i den nuvarande situationen. Det som händer i Sydafrika i dag är direkta konsekvenser av den europeiska, och i synnerhet den svenska, påtryckningen mot det tidigare styret.

Västerlandet är vanligtvis väldigt snabba med att agera mot vad de menar är despoter, likt Gaddafi, med motiveringen att dessa inte klarar av att upprätthålla säkerheten gentemot sina medborgare, och det här har använts som förevändning vid militära interventioner. Men, här är det helt tyst, därför är det viktigt för oss att lyfta upp den här frågan på dagordningen, för att därigenom skapa ett politiskt tryck till en diskursiv förändring.

Utöver de redan väl uppmärksammade farmarmorden pekar ni på de vitas utsatta ekonomiska situation i Sydafrika. Hur diskrimineras vita i Sydafrika och vad har det resulterat i?

Vita diskrimineras inom arbetsmarknaden med motiveringen av att de tillhörde de tidigare gynnande. Det sammanfattas i diskursen med att de vitas framgång i landet beror på att de skulle ha exploaterat den svarta befolkningen, och de här marknadsekonomiska reformerna som den svarta regeringen har infört syftar till att jämna ut de tidigare så kallade orättvisorna. Det har resulterat i ett ekonomiskt utanförskap för den vita minoritetsbefolkningen och tvingat in dem i en extrem fattigdom. Det har inte bara drabbat de som kan kategoriseras som okvalificerad arbetskraft, utan det har även påverkat tjänstesektorn. Företag får inte längre anställa efter merit, utan måste anställa utefter ras. Det här innebär ingenting annat än en institutionaliserad rasism mot en minoritetsbefolkning, och Sydafrika blir därmed ett land där så kallade minoritetsrättigheter appliceras på den stora majoritetsbefolkningen. I realiteten är det här ingenting annat än ett omvänt apartheid.

Att resa till andra sidan jorden och producera en dokumentärfilm måste kosta en hel del. Är ni säkra på att ni klarar av projektet med en budget på 100 000 kronor?

Vår budget på 100 000 kronor är satt som ett absolut minimum för att vi ska kunna genomföra det här projektet. Såväl jag som teamet bakom kameran brinner för den här frågan, och vår arbetstid är inte inkluderat i budgeten, utan det är bara för att täcka våra direkta och mest basala kostnader. Om vi får in mer än minimålet så är det såklart tacksamt, då det ger oss lite mer svängrum samt att det garanterar att vi inte kommer att behöva belasta vår privatekonomi alltför mycket.

Har ni några tidsramar för projektet än eller väntar ni på att insamlingen ska bli klar innan ni sätter upp det?

Vår ambition är att vara nere redan till februari för att filma på plats, och sen spendera våren med att klippa i ordning materialet, för att sen ha filmen klar till sommaren.

Stöd Boer Project

De som vill stödja Boer Project hänvisas i första hand till formuläret till höger på projektets hemsida. Det går också att donera via Swish till 0765804607, märk överföringen med ”Boer Project”.

Insamlingen är över och Nordfront besökte premiärvisningen den 17 mars 2018.


  • Publicerad:
    2017-11-02 23:20