Stenåldersfynd i Värmland visade sig vara 9 000 år gamla

INRIKES. I höstas hittade Värmlands Museum nya fynd av stenåldersboplatser vid Acksjön i Hagfors. Dateringar visar nu att vissa fynd är drygt 9 000 år gamla.

Boplatserna hittades när Värmlands Museum undersökte marken vid Acksjön efter att den gamla dammen rivits och den gamla strandlinjen kommit fram. Man hittade bevarade ben – något som är mycket ovanligt, framförallt med tanke på att den gamla marken varit täckt av vatten i flera hundra år.

Några brända djurben har nu daterats till omkring 7 100 f.Kr, det vill säga stenåldern.

— Det är den näst äldsta dateringen vi har från Värmland. Att benen var så gamla hade vi inte kunnat gissa, säger arkeolog Hans Olsson på Värmlands Museum, i ett pressmeddelande.

— Utifrån de få daterbara föremål vi hittade på andra boplatser längs sjön hade jag nog gissat på en datering närmare 7000 år gammalt. Detta visar å andra sidan vilken potential det finns för ny kunskap längs alla de sjöar som finns i landskapet, fortsätter han.

Dateringen av stenåldersfynden, som gjorts med hjälp av C14-metoden, har bekostats av Klarälvens vattenråd.

Källa:
9 000 år gamla stenåldersfynd i Ekshärad

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Hjelm
Nybörjare
Jan Hjelm
1 år sedan

Sveriges arkeologi är satt på undantag. Idag går forskningspengarna till kulturmarxistisk genusforskning och till den degenererade kultursektorn. Där får ’konstnärer’ lön för att skapa konstutställningar för maskar, måla menskonst, sätta upp teaterföreställningar, göra filmer som ingen vill se och tillverka fula skulpturer av skrot samtidigt som historiska föremål av järn från vikingatiden smälts ner för att bli stål. Våra skattepengar kastas i sjön av vettlösa politiker ivrigt påhejade av kulturkrävande marxister. Det är för lätt att spendera andras pengar.

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
1 år sedan

Jaha ska dessa fynd nu kastas för att man upphandlat fyndletandet av något underbjudande charlatanarkeologiskt företag? Judinnan Katharina Hauptman vill väl helst inte att dessa fynd skulle ha hittats alls. Det kan ju försvåra historieförfalskningwn om att det aldrig har funnits några svenskar och dessutom kan det flytta fokus från hennes och väninnan judinnan Ingrid Lomfors’ utställningar om förintelsebluffen. För att vi inte ska glömma de 6 miljoner som aldrig dog utan flyttade till USA och andra allierade länder. Vad spelar då några gamla benkotor för roll? Hade de legat i Palestina hade de kanske tillhört Abraham. En profetia! Så,… Läs mer »