Stefan Löfven vägrar ge upp – trots att inga partier backat från sina positioner

POLITIK. En veckan in på Stefan Löfvens sonderingsuppdrag har han inte lyckats rubba de övriga partiernas positioner, och därmed inte heller lyckats samla underlag för att bilda regering. ”Det är inte aktuellt, jag har ju sonderingsuppdraget nu”, dundrar han dock efter frågan om någon annan kanske borde testas som statsminister.

Stefan Löfven har misslyckats med sitt sonderingsuppdrag, men vägrar att ge upp.

För en vecka sedan gav riksdagens talman Andreas Norlén (M) den bortröstade statsministern Stefan Löfven (S) i uppdrag att sondera terrängen som statsministerkandidat. Beskedet kom efter att Ulf Kristersson (M) gett upp sina försök att bilda regering.

Löfven har ett svårt uppdrag framför sig, då en majoritet i riksdagen inte vill se honom som statsminister. Men många mediala proffstyckare har ansett att hans bakgrund som facklig förhandlare kan ge honom en fördel när det kommer till att rubba de andra partiledarnas låsta positioner.

Under veckan som gått har Löfven därför samtalat med samtliga riksdagspartiers partiledare, exklusive Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson eftersom han enligt Löfven företräder ett parti med ”rötter i nynazism och vit makt”.

Men på en pressträff under måndagen meddelar dock Löfven att ingen av partiledarna har backat en tum från sina positioner.

— De här samtalen har varit respektfulla, de har varit konstruktiva. Det är dock inte så att några positioner har förändrats, det är inte så att vi har gått in i någon slags förhandling, medger Löfven under pressträffen.

Löfven berättar däremot att han bedömer att det finns en ”ökad förståelse för varandras positioner” och att detta är en förutsättning för vidare samtal.

— För mig finns bara en väg framåt och det är fortsatta samtal, de måste ske kontinuerligt, på olika nivåer och fram till dess att det kan presenteras en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Löfven, som har en vecka kvar på sitt sonderingsuppdrag.

Under pressträffen började journalisterna fråga om Löfven inte kunde acceptera Bilderberggruppens utvalde statsministerkandidat Annie Lööf som statsminister. Men Löfven vill inte höra talas om någon annan kandidat än han själv.

— Det är inte aktuellt, jag har ju sonderingsuppdraget nu, menar sosseledaren.

Jimmie Åkesson: ”Hyckleri!”
Jimmie Åkesson (SD) har varit starkt kritisk till både Kristersson och Löfvens sonderingar, som han menar är mer eller mindre spel för gallerierna. Istället för utdragna sonderingsrundor har Åkesson istället förespråkat att kandidater snabbt ställs inför omröstning i kammaren, så att ett extraval kan utlysas ifall det behövs. Han är nu kritisk till att Löfven fortsätter sina samtal i ytterligare en vecka.

— Det är tydligt att Stefan Löfven inte har lyckats. Men istället för att inse det, låter han nu ytterligare en vecka gå. Vi kan inte sondera oss igenom hela mandatperioden. Antingen behöver talmannen bryta upp låsningen genom omröstningar i kammaren, eller så får vi försöka låsa upp situationen genom ett extraval, säger Åkesson.

Jimmie Åkesson (SD) har inte samma tålamod som Stefan Löfven tycks ha.

Att Löfven och de övriga partiledarna beklagar sig över hur svårt läget är ger Åkesson inte mycket för. Istället menar han att det är ”hyckleri” från partiledarnas sida.

— Det är de själva som gör det svårt genom att konsekvent utestänga våra 1,1 miljoner väljare. Hade de andra rest sig ur sandlådan, hade vi sannolikt kunnat komma längre vid det här laget, säger Åkesson, som förstås vill att man inte ska utestänga SD från samtalen.

Källa:
Stefan Löfven vägrar ge upp – fortsätter samtalen i tysthet

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
_DH_
Nybörjare
_DH_
1 år sedan

Kan vi inte istället komma överens om att spränga riksdagen med alla dessa nötter inlåsta där? Det skulle göra vårt land så mycket gott.

Joss
Nybörjare
Joss
1 år sedan
Reply to  _DH_

Problemet är inte politikerna. Det är vad som bor i allas våra hjärtan. Det är därför media och aktivism är viktigare än partier.

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan
Reply to  Joss

Du har helt rätt – Det är INTE politikernas fel och det har det inte varit på många decennier, om ens någonsin! INGEN kan komma och säga att de inte redan före valet i september 2018 visste att samtliga riksdagspartier var skadliga för Sverige och svenskarna! Att då, efter att först ha röstat in dessa avskum, lögnare och förrädare, sedan efter valet sitta och beklaga sig och skylla på ”politikerna” är inget annat än rent svineri! Det fanns två goda alternativ att rösta på, och dessutom ett tredje, åtminstone förståeligt val: NMR, AfS och SD. Röstade man inte på ett… Läs mer »

Karl-Путин A
Nybörjare
Karl-Путин A
1 år sedan

Vilken j*vla sandlåda! På dagis brukar man lösa den här typen av problem ganska enkelt; Stefan vill inte leka med Jimmie och Ulf, Ulf vill inte leka med jimmie och Jonas, Jonas vill bara leka med Stefan och Gustav, Gustav vill leka med alla utom Jimmie, Annie vill leka med alla utom Jimmie och Jonas, Jimmie vill leka med alla och Ebba vill leka med Jimmie och alla andra alla utom Jonas. Då placerar dagisfröken alla de små barnen i sandlådan, delar ut hinkar och spadar och säger åt barnen att alla måste få vara med – och efter tio… Läs mer »

Lingonet
Nybörjare
Lingonet
1 år sedan

Han får inte ha bråttom, ”goijim know” inte än.
Först ska tillräckligt många (s,mp,v och c-väljare) få medborgarskap, och ännu fler släppas hejdlöst in.
Sedan måste man hinna förprogrammera NPC dockan lööf.

Victor
Nybörjare
Victor
1 år sedan

Åt helvetet med er alla inklusive Åkesson. Eller särskillt du Åkesson. Aldrig sett någon förr som kallar sig för så kallad opposition med mindre ryggrad än du. Fy skäms!

Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
1 år sedan

karln har inte ens ryggrad nog att gå o hänga sig

Lingonet
Nybörjare
Lingonet
1 år sedan
Reply to  Grottbjörnen

Utan ryggrad? måste bli någon slags bungyjump då?

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

”Jimmie Åkesson (SD) har varit starkt kritisk till både Kristersson och Löfvens sonderingar, som han menar är mer eller mindre spel för gallerierna.”

Kom nu alla ihåg vad herr Åkesson sa här – ”Kristersson och Löfvens sonderingar är mer eller mindre spel för gallerierna”.

Skulle herr Åkesson, när det väl blir omröstning i kammaren, antingen rösta för eller lägga ned SD:s röster, DET ÄR DÅ vi kommer att se var det har skett ett verkligt ”spel för gallerierna”.