Ungern: Stefan Löfven ljuger – Sveriges ambassadör kallad till möte

UNGERN. Efter Stefan Löfvens påhopp mot Ungern i onsdags kallades Sveriges ambassadör till ett möte.

Levente Magyar.

Ungerska utrikesdepartementet har genom statssekreterare Levente Magyar ännu en gång kallat upp den svenska ambassadören Niclas Trouvé efter ett av Stefan Löfvens odiplomatiska och fientliga uttalanden om Ungerns politik.

Det var under en partiledardebatt under onsdagen som Stefan Löfven kallade Polens och Ungerns regeringar för högerextremistiska. Han sade att mänskliga rättigheter, yttrandefriheten, pressfriheten och rättssäkerheten är hotade i de länderna.

Magyar säger att Löfvens uttalanden är ”förljugna”.

— Vi tillbakavisar bestämt den svenska statsministerns grundlösa anklagelser, sade Magyar i ett uttalande på fredagen.

Magyar sade också att den svenska regeringen – tidigare ibland av ungerska politiker kallad ”invandringsregeringen” – är för invandring och anledningen till att de kritiserar oss är för att vi säger nej till invandring, samt att detta utgör grunden till alla konflikter.

Sveriges rader av politiska attacker mot Ungern
”Raden av attacker” mot Ungern är oacceptabla, sade Levente Magyar och tillade att ”Sveriges invandringsförespråkande socialminister anklagade den ungerska regeringen för att vara nazistisk på grund av Ungerns familjestödjande inrikespolitik”. Löfvens uttalanden i onsdags utgör en del av denna kampanj mot Ungern, anser Magyar också.

Ännu en gång påminner det ungerska utrikesdepartementet den svenska regeringen om att det är det ungerska folket som bestämmer Ungerns framtid, inte Sveriges regering. Han påminde också om att två tredjedelar av ungrarna hade givit sitt stöd till Fidesz och Viktor Orbáns regering.

— Detta borde respekteras även av den svenska statsministern, sade Magyar.

Petterssons blogg kommenterar det ungerska folkets stöd för sin regering med att jämföra det låga stöd januariöverenskommelseregeringen har bland de boende i Sverige.

Moderaterna pekades under 1 maj tillsammans med Kristdemokraterna ut av Stefan Löfven som ett högerextremistiskt parti.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommenterade Löfvens anföranden under onsdagens partiledardebatt med att säga att Löfven försöker blanda bort korten inför EU-valet.

— Han försöker motivera sin konstiga regeringsbildning med att göra EU-valet till ett val om Polen och Ungern eller Rumänien, sade Kristersson efter partiledardebatten i onsdags.

Källor:
MFA: Sweden’s PM is lying
Sveriges statsminister ljuger
Löfven: EU-valet en folkomröstning om extremism

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
PerJ.N. Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
J.N.
Medlem

Stefan L. uttrycker sig mer och mer som en desperat galning, har han möjligen redan förstått att slaget på sikt är förlorat? Så nu har hans efterblivna hjärna gått i ”full spin”.

Det är verkligen sant, att det inte är de ”skarpaste besticken i lådan” som sätts att styra våra vidriga demokratier.

Per
Medlem

Nog är det löjets skimmer över att landet som omvärlden ser som ett skrattretande skräckexempel skall tala om för det land som är ett av Europas mer framgångsrika länder vad gäller utveclingen av eknomi, sociala skyddsnät, infrastruktur och allmänt hållen yttrandefrihet.

Förtroendet för den svenska kronan sjunker, den ungerska forinten stärks.