Statsvetare: IQ-nivån sjunker i Norden

FOLKUTBYTET. Under 1900-talet steg sakta men säkert IQ-nivån i de nordiska länderna. Men under de senaste 20 åren har IQ-nivån istället börjat minska menar den nyzeeländske statsvetaren James Flynn.

Nordens befolkning presterade ständigt bättre och bättre i IQ-tester under 1900-talet. Även i de flesta andra europeiska länder där man genomfört testerna har liknande förbättringar gällande intelligensen ägt rum. Det har rört sig om en förhöjning av IQ-nivån med så mycket som 3 poäng per decennium under merparten av 1900-talet. De flesta forskare är överens om att detta beror på att skolan genomgått en avsevärd förbättring under århundradet.

Men nu visar det sig att IQ-nivån faktiskt har börjat minska. Enligt den nyzeeländska statsvetaren James Flynn stagnerade IQ-tillväxten i Norden under 1990-talet och sedan ungefär 1995 så har den minskat stadigt. Det rör sig om en minskning på ungefär 0.23 IQ-poäng per år menar Flynn. Norge och Finland uppvisar ungefär samma resultat medan minskningen i Danmark är något svagare. Sveriges resultat var snarlikt Norges och Finlands under 1990-talet, men efter det finns inga tillgängliga data.

– Det är tydligt att alla skandinaviska länder har en fallande trend sedan 1995. Det verkar som att de faktorer som gjort att IQ har ökat har tappat kraft, säger James Flynn.

Flynn menar att minskningen beror på att medan skolan förbättrades avsevärt under åren 1900-1980 så har det inte skett någon nämnvärd förbättring av skolan efter det. Varken han eller någon journalist från Sveriges etablerade medier gör heller någon koppling mellan den sjunkande IQ-nivån i Norden och det faktum att bland annat Sverige genom massinvandringen genomgått en demografisk förändring som skulle kunna förklara varför befolkningens generella IQ-nivå förändras. Många av länderna som Sverige tagit emot mest invandrare ifrån har enligt flera undersökningar ett markant lägre IQ-genomsnitt än Sverige, vilket ytterliggare stärker teorin som media inte vill nämna.

Någon självklar lösning på problemet har Flynn heller inte:

– Jag vet faktiskt inte. Men det är långt viktigare att vi använder oss av den stora och faktiska ökning vi upplevt på lång sikt till något vettigt, än att bekymra oss över ett mindre fall. Men en bra sak vore om fler läste tjocka böcker, gärna om historia, säger han.

Källa:
IQ sjunker i de skandinaviska länderna

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
22 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Sigfrid
Nybörjare
Sigfrid
2 år sedan

Det är ganska naturligt att IQ nivån faller när landet invaderas av blattar och negrer det vore konstigt annars.De som förnekar detta lever i den kulturmarxistiska tron.

Karl
Nybörjare
Karl
2 år sedan
Reply to  Sigfrid

Och som ”löken på laxen” förstörs skolmiljöerna så att det blir fullständigt omöjligt för svenska barn att tillägna sig någon kunskap av värde.

Nu ska regeringen halvera antalet nationella prov ”för att inte stressa eleverna”. Kan tänka mig att det är i överberikade skolor detta kommer att ske för att rikssnittet inte ska dras ner åt h-e för mycket.

Sverige kommer ju att bli ett u-land år 2030, men skolresultaten är redan på den nivån i en stor del av landets skolor.

Henke Himmlär
Nybörjare
Henke Himmlär
2 år sedan
Reply to  Karl

Skolmiljön går åt helvete ja. Ta en titt i en skolkatalog från valfri högstadieskola i landet. Det är helt svart. Ja va fan, kolla låg- och mellanstadiet också! Vissa är 100% ickesvenska.

Mina barn har redan uppnått en viss ålder, men jag tycker synd om de barn som börjar grundskolan nu. Det är att likställa med grov misshandel varje dag i 9 år!

ansch
Nybörjare
ansch
2 år sedan

IQ har inget med utbildning att göra. IQ är genetik och lite grann bra näring och sund livsstil under uppväxten så att hjärnan kan utveckla sin fulla potential. Vi sjunker i IQ p.g.a att vi tar in folk från de mest låg-IQ länderna i världen. Men allra värst är familjepolitiken! De med lägst IQ skaffar flest barn, medans de med högst IQ skaffar minst antal barn. Det propageras för att kvinnor ska ta mer och mer plats i de naturligt mansdominerade yrkena, och om inte detta ger önskad effekt så tar man till kvotering. Något som tycks vara ytterst prevalent… Läs mer »

Henke Himmlär
Nybörjare
Henke Himmlär
2 år sedan
Reply to  ansch

100% korrekt!

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
2 år sedan
Reply to  Henke Himmlär

Jag har länge haft uppfattningen att IQ har med både ras och utbildning att göra. Min egen IQ steg för varje gång jag gjorde ett IQ test. Jag lärde mig uppenbarligen lite av sättet att tänka som krävs för att ha en hög IQ. Det gjorde att jag tröttnade på IQ-debatten och också att jag fortsatte tro att IQ delvis har med utbildning att göra. Alternativet till den slutsatsen är att IQ-tester är undermåliga för att mäta intelligens. Jag är inte smart nog för att avgöra den frågan, även om jag vet att en del forskare påstår sig ha räknat… Läs mer »

Karl
Nybörjare
Karl
2 år sedan
Reply to  Fredrika

Helt klart påverkar utbildning IQ – IQ handlar ju mycket om att kunna tänka abstrakt, men på Sveriges ”nyanlända” med en IQ på 68 hjälper inget.

Gabor
Nybörjare
Gabor
2 år sedan

Beror på främst utomeuropeisk invandring och stora barnkullar hos icke etniska svenskar med utomeuropeisk invandrarbakgrund i andra och tredje generationen. Dels beror det på att barn ej läser som förr utan får input via tv så att arbetet med omvandling av text till föreställning bortfaller. Läsförståelsen blir lidande. God läsförståelse och IQ hör samman.

Christian Hamilton
Nybörjare
Christian Hamilton
2 år sedan

Tyvärr har det inte med bara invandringen att göra att intelligensen sjunkit även bland de inhemska. Men det är ganska naturligt att om man aldrig låter intelligensen excellera att ständigt pressa den till nya nivåer så sker ingen utveckling av densamma. Det hjälper heller inte att staten låter sig styras av agendor från främmande makt, agendor som har till mål att söva ner folket med allsköns lögner och intelligensbefriade program i olika media. Denna negativa utveckling av ett folks intelligens förutspåddes av en klok förutseende man redan för snart hundra år sedan. Han nämnde att om man tar död på… Läs mer »

Valhalla
Nybörjare
Valhalla
2 år sedan

Det går inte att fylla en 1-liters flaska med 2 liter vatten. Därför kommer aldrig invandrarna att bli intelligentare. De blandar sig med oss och den rasblandade avkomman får låg IQ.
Löss lägger lusägg.

Karl
Nybörjare
Karl
2 år sedan

Så här skadeglatt basunerar den judiska tidningen GP ut nyheten:

Så in i Norden dumma Det finns tydliga tecken på att nordbor börjar bli lite dummare. De senaste åren har IQ-nivån dalat, enligt den nyzeeländske statsvetaren James Flynn.

http://www.gp.se/nyheter/sverige/s%C3%A5-in-i-norden-dumma-1.4988436

Henke Himmlär
Nybörjare
Henke Himmlär
2 år sedan
Reply to  Karl

Jag håller med om att det är en mycket spydig rubrik.

Sedan måste ju alla med lite IQ (hehe) fatta vad det beror på! Dessutom har Sverige troligen fallit mer än grannländerna eftersom Somalia och Eritrea har invaderat här sedan 2000 i mycket större utsträckning än någon annanstans.

Karl
Nybörjare
Karl
2 år sedan
Reply to  Henke Himmlär

Om du tittade på länken där FN listar ett antal länder utifrån vilken levnadsstandard de kommer att ha år 2030, så såg du att Sverige ligger på plats 45 medan övriga nordiska länder ligger bland top 10.

Men den enorma investering som Sverige gjort i humankapital kan naturligtvis inte räknas om i ett tryggt samhälle, fungerande skolor, sjukvård och övrig samhällsservice.

Den fantastiska känslan att öppna ytterdörren och befinna sig i en afrikansk dystopi kan inte värderas i pengar.

Henke Himmlär
Nybörjare
Henke Himmlär
2 år sedan
Reply to  Karl

Jo jag känner till den där rapporten. Det blir några mycket intressanta år fram till 2030.

-Db-
Nybörjare
-Db-
2 år sedan

Skall bli intressant att se hur detta faller ut i framtiden. Vi kommer se många somaliska doktorer och raketforskare göra brillanta uttalanden i sina framtida arbeten här i Sverige.
-Do ont på foten? Kopa magnecyl, hem du åka, sov.
En arme av babbar som inte vet skillnad mellan storleksenheter, längdenheter, etc.
Intressant. Har sett detta hos babbarnas avkommor i skola nära mig.
Hah. Ett steg närmare förfall. Startskott för nödvändigt ont till det bättre.

Karl
Nybörjare
Karl
2 år sedan
Reply to  -Db-

YO YO YO wazzup bitches and bitchets me names jamie c, respectaz or ill pop a cap in yo’ white ass foo’!

Henke Himmlär
Nybörjare
Henke Himmlär
2 år sedan
Reply to  -Db-

Och alla svenskar måste vara medvetna om att det är i det samhället deras barn och barnbarn ska leva hela sina liv. Fy fan! Tänk tanken, ni som har småbarn nu eller planerar att skaffa barn. Om inget ändras radikalt mycket snart så kommer Mogadishu vara hemort för era barn så länge de lever.

Ursäkta att jag säger det jag säger, men det är bara fakta…om inget radikalt inträffar.

Simon Holmqvist
Redaktör
Nybörjare
2 år sedan

Samtidigt har vissa grupper av primater börjat gå in i stenåldern:

http://www.bbc.com/earth/story/20150818-chimps-living-in-the-stone-age

Apornas planet snart?

Karl
Nybörjare
Karl
2 år sedan

Hmmmm…. aporna börjar gå om våra nyanlända.

Christer
Nybörjare
Christer
2 år sedan

Samtidigt ökar den i Afrika och arabvärlden ;)

Per
Nybörjare
Per
2 år sedan

Man behöver väl bara se vilka som har röstats in i sveriges riksdag och regering för att inse att intelligensnivån i landet är ett makabert skämt!!!

Karl
Nybörjare
Karl
2 år sedan

Det är inte så konstigt, om man räknar in de sinnesslöa negrer som Sveriges regering importerar som valboskap.