Statligt skogsbolag vill hugga ner värdefulla skogar

INRIKES. Skogsbolaget Sveaskog vill nu avverka skogar som bedöms vara mycket värdefulla. En av skogarna är exempelvis Nordens mest intressanta område gällande insekter och innehåller ett hundratal utrotningshotade arter.

Det statliga skogsbolaget Sveaskog vill nu avverka flera skogar som ligger i deras så kallade ekoparker. Bolaget har däremot tidigare lovat att bevara både naturen och alla hotade arter i dessa, ett löfte som de verkar ha glömt bort.

Några av de skogar som är hotade är bland annat flera 100-åriga Tallskogar i Hornsö i östra Småland. Enligt Sven G Nilsson, som är professor i zooekologi vid Lunds universitet, är just dessa skogar helt unika.

— Sådana här skogar tillverkas inte lägre, därför är den ju skyddsvärd, säger Nilsson och fortsätter:

— Det är utan tvekan Nordens mest intressanta område när det gäller insekter. Bara när det gäller vedlevande skalbaggar så har vi funnit 700 arter här och över 100 rödlistade skalbaggar.

Likaså i Norrbotten är länsstyrelsen kritisk mot Sveaskogs bedömningar om vilka skogar som ska avverkas eller inte. Där finns det till exempel skogar som länsstyrelsen har bedömt som ytterst skyddsvärda, men som Sveaskog istället klassat som ”skog för avverkning”.

— Det är ju en besvikelse för vår del, för vi hade ju hoppats att de här områdena skulle bli skyddade i sin helhet, eftersom det var några av de finaste områdena av de här statliga skyddsvärda skogarna, säger Frédéric Forsmark från länsstyrelsen i Norrbotten.

Peter Bergman på Sveaskog uppger dock att de lyssnar på kritiken som kommer från flera myndigheter i landet och att de kan tänka sig att avstå från att avverka om det skulle komma fram ny fakta. Han känner sig dock positiv till att en avverkning blir av.

— Men på det stora hela är jag ganska övertygad om att vi ligger väldigt, väldigt högt redan och ligger bra till, säger Bergman.

Källa:
Skogar med hotade arter riskerar huggas ner

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

8
Lämna en kommentar

Please Login to comment
7 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
JakobAllanJossKurdiKarl Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
b¤d
Medlem

Ingen respekt för våran egen skog heller. Endast pengapungens rasslande.
Och vad skall istället placeras på avverkningsplatsen? Nyplantage av gran, tall?
Bah. Hoppas myggen äter opp dem när de börjar skövlingen.

Linus
Medlem

Vi borde protestera mer direkt mot dessa miljöbovar

Karl-Путин A
Medlem

https://www.sveaskog.se/jakt-fiske-och-friluftsliv/besoksomraden/ekopark-hornso/

De brandpräglade skogarna i Hornsö har en rik biologisk mångfald………..

De brandpräglade invandrarghettona med en rik biologisk mångfald smäller naturligtvis högre. Där skulle en ”avverkning” vara politiskt självmord.

Kurdi
Medlem

Sverige har väldigt fin natur, varför sabba den? 🌲madness

Joss
Medlem

Haha! Svenskhatarregimen börjar få slut på pengar! Nu faller de snart, sedan skall hållas räfst och rättating!

Allan
Medlem

Det är judebolsjeviker som styr, de har mördat hundratals miljoner, elände är deras buisness. Avskaffa judemakten så löses de flesta av farsoterna vi drabbats av.

Det är bara att titta på hur judehusdjuren viftar på svansen för juden nu, för att se att regeringsformen i praktiken är ”all makt utgår från det judiska folket”.

Jakob
Medlem

Ska det byggas 100 000-tals nya bostäder till (((Saurons))) horder, behövs det mycket träd från våra vackra skogar. (((Globalisterna))) med deras vidriga folkförrädar-lakejer bedriver krig mot Naturen själv. Det är därför Nationalsocialismen, som Naturens företrädare, är deras största och enda verkliga fiende. Om de inte stoppas kommer hela världen förvandlas till öken – där endast ödlor och andra reptiler.. kan leva.

Karl-Путин A
Medlem

Det handlar även om (((plundring))) – alla våra resurser som generationer i tusentals år före oss har skapat försvinner nu i en rasande takt ner i fickorna på den internationella klicken.

Hjärntvättade svenskar tycker dock att detta är bra eftersom ”ett öppet samhälle” (dvs öppet för all världens parasiter) låter bättre än ett ”slutet samhälle” som tex Nordkorea, där kriminella eu-migranter och apmonster som begår gruppvåldtäkter är totalt okända begrepp.