Staten förlorade mot sameby i HD – ”Urminnes hävd gäller”

INRIKES. I ett uppmärksammat mål ger Högsta domstolen Girjas sameby rätt mot svenska staten. Utfallet innebär bland annat att samebyn får ensamrätt att upplåta småviltsjakt och fiske inom sitt område med hänvisning till urminnes hävd.

Den samiska flaggan vajar symboliskt framför den svenska denna dag.

I dag kom Högsta domstolens beslut i det uppmärksammade målet mellan staten och Girjas sameby som har pågått i över tio år. Domen slår fast att samebyn har ensamrätt till jakt och fiske ovan odlingsgränsen utan statens samtycke på grund av urminnes hävd.

Den segslitna tvisten har handlat om vem som har rätten till de marker där samebyn bedriver renskötsel. Svenska staten har hävdat att man i egenskap av fastighetsägare har ensamrätt till jakt och fiskerätt på området, inklusive rätten att upplåta jakt och fiske till andra.

Samebyn har å sin sida hävdat att man har ensamrätt om detta på grund av ”sedvana eller urminnes hävd”, alltså av historiska skäl.

Nu har alltså HD dömt till samebyns fördel. Enligt Sten Andersson, ledamot i HD, var de fem domarna eniga om beslutet, och han motiverar utslaget:

— Domstolen har tagit hänsyn till betydelsen av urminnes hävd. Rättigheter som uppkommit av urminnes hävd består fortfarande Det handlar om ett glest befolkat område och vi har kommit fram till att det behövs en friare bedömning med tanke på den speciella situationen, säger Andersson.

HD slår i domen fast att det inte är rennäringslagen, eller någon annan lag, som ger samebyn ensamrätten till jakt och fiske, utan att det är de historiska omständigheterna att samerna åtminstone sedan mitten av 1700-talet har bedrivit rennäring i området som är avgörande.

Eftersom utslag i HD blir prejudicerande kan domen komma att få betydelse även för andra samebyar. I en kommentar säger Eivind Torp, docent i juridik:

— Att man har accepterat urminnes hävd kommer rent allmänt påverka samebyar. Innan målet har man sett att det finns oro inom den samiska befolkningen att de som står utanför samebyn inte får samma rättigheter till jakt och fiske.

Denna oro delas också av delar av den svenska befolkningen som sedan generationer har levt i området och som fram tills nu har kunnat lösa jakt- och fiskekort av Länsstyrelsen för att kunna jaga och fiska i sina hemtrakter.

Enligt samebyn kommer jakt och fiske att upplåtas till utomstående bara i fall där det inte riskerar att störa renskötseln.

— Det utrymme som finns för jakt och fiske ska tillägnas den lokala jägarkåren, säger Matti Berg, ordförande i Girjas Sameby.

Förutom att staten nu förlorar upplåtelserätten till marken åläggs den också av HD att ersätta samebyn med drygt fem miljoner kronor för rättegångskostnader.

Källa:
Högsta domstolen ger samebyn Girjas rätt i uppmärksammat mål

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Freke
Nybörjare
Freke
6 månader sedan

Detta är rasism, en viss ras ges större rättigheter än övriga.
Vita svenskar bör nu få rättigheter till alla fiskesjöar i Lappland och lapparna får söka tillstånd av svenskar.

Erik
Nybörjare
Erik
6 månader sedan

Inte oväntat. När en nation styrs av skithögar som slavar under (((minoriteternas minoritet))) är det inte konstigt att inkräktande asiater som samerna får rätt över svenskarna i Sverige.

Lingonet
Nybörjare
Lingonet
6 månader sedan
Reply to  Erik

…och när blir det olagligt att ifrågasätta det historiska i samernas ”urminnes hävd”?
Antisameismen blir ny religionshädelse?
Tjuvjakten på samer kommer möjligen, ursäkta ordvalet, skjuta i höjden och bli ny undergroundrörelse likt bilbränder, sprängdåd och gängförföljelse av de svagaste samerna i samhället.

Lingonet
Nybörjare
Lingonet
6 månader sedan
Reply to  Lingonet

Inget ont som inte har något gott med sig?
(obs! sarkasm och humor med konstnärlig frihet! )

Vera
Nybörjare
Vera
6 månader sedan

Vi får akta oss att gynna vänstern till osämja mellan Samer och Svenskar. Förstår inte den uppkomna situationen då jag i den gamla nationalsocialistiska rörelsen fann även samiska medlemmar och under Nordisk Ungdoms tiden i slutet av 40 talet t. o. m. en Lapp som ledde folkdanser med en underbar förmåga att lära ut hambo, schottis, mazurka.
.

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
6 månader sedan

Ja, då är det väl bara för alla lapplänningar att börja kalla sig för Lapp då.

För kan en neger kalla sig svensk bara för att han är bosatt i Sverige, ska ju en svensk kunna kalla sig för lapp i Lappland också.

Eller har det helt plötsligt blivit tillåtet i Sverige med upprättande av och åtskillnad på raser nu?