Staten börjar övervaka medborgarnas rörelsemönster

CORONA. Folkhälsomyndigheten tar nu hjälp av Telias mobiltelefonnät för att hämta in anonymiserad data för svenska kunder.

Folkhälsomyndighetens har gått ut med ett pressmeddelande om att man tar hjälp av mobilövervakning för att övervaka medborgare i samband med coronakrisen.

För att kunna följa svenskarnas rörelsemönster i samband med coronapandemin ska Folkhälsomyndigheten hämta in anonymiserad och aggregerad data från Telias mobiltelefonnät för svenska kunder.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska uppgifterna ”användas som underlag för beslut om eventuella åtgärder, och för att utvärdera effekten av redan vidtagna åtgärder, som rekommendationer om att hålla avstånd och att undvika onödiga resor”.

Huruvida informationen kommer att raderas när situationen väl lagt sig framgår inte av Folkhälsomyndighetens pressmeddelande.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments