Staten åtalar 14 gymnasieelever för hets mot folkgrupp

REGIMFÖRTRYCK. Antalet väckta åtal för hets mot folkgrupp har ökat. Nu åtalas fjorton gymnasieelever för ett skämtsamt upptåg.

Fjorton gymnasieelever i Stockholm åtalas för hets mot folkgrupp.

En av skoleleverna hade tagit ett gruppfoto där kamraterna på skämt gjorde en så kallad ”nazisthälsning”. Bilden spreds senare i slutna grupper på sociala medier.

Ungdomarna polisanmäldes efter att en annan elev skvallrat för skolans rektor. I förhör har de sagt att de skämtade och att de inte visste att det kunde vara brottsligt att göra som de gjorde.

Åklagare Eugen Alm säger att okunskap om lagen inte är ett försvar.

— Som huvudregel kan man säga att det inte är ett tillräckligt försvar för en gärning att säga att man inte visste att det var olagligt, säger Alm.

Ett problem med lagen om ”hets mot folkgrupp” är att den är en så kallad gummiparagraf där det inte finns tydligt definierade handlingar och situationer som man på förhand med säkerhet veta är olagliga.

Handlingens eventuella brottslighet avgörs därför efter hand, vilket försvårar en anpassning av ens handlingar till statens krav.

Sedan år 2016 har antalet åtal som väcks för hets mot folkgrupp ökat.

Magnus Rambäck som är åklagare på utvecklingscentrum i Malmö säger att det är den vanligaste typen av åtal för särskilda hatbrottsåklagare i landet.

— Paragrafen om hets mot folkgrupp har kommit att tillämpas i väldigt stor utsträckning sedan det blev vanligt med chattforum eller andra typer av sociala forum, säger Rambäck.

Källor:
14 gymnasieelever åtalas efter nazisthälsning
Åtal för hets mot folkgrupp ökar

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Fjorton gymnasieelever i Stockholm åtalas för hets mot folkgrupp. Måtte nu de här 14 eleverna ha något annat än tomrum mellan öronen! Det absolut viktigaste man gör om man kallas till förhör är inte att neka, eller att ursäkta sig med att ”jag menade inte så illa, bla bla”. Det absolut viktigaste är att man överhuvudtaget inte bekräftar någon delgivning och att man inte går på något förhör! Svara inte på mobil eller telefon om det ringer med ett nummer du inte känner igen, kasta alla brev, byt epostadress omedelbart. Att åsiktsåklagaren inte får tag på dig, är din absolut… Läs mer »

Vera
Nybörjare
Vera
1 år sedan

Tacka för den tiden då man fick hälsa hur man ville. Tur är väl ännu så länge att man inte åtalas retroaktiv från 1938 –