CORONAKRISEN. Under coronakrisen har ett annars vidöppet EU stängt ner sina gränser och lagt stora resurser på gränsbevakningen. En bieffekt av detta är att narkotikabeslagen vid svenska gränsen mer än halverats, vilket i praktiken innebär att det blir mindre och dyrare knark ute i det svenska samhället.

Polisen menar att de kriminella knarksmugglarna är medvetna om att det är svårare att smuggla in narkotika i landet idag och belagt med betydligt högre risk än tidigare, varför många helt enkelt avstår.

— Vi har mer än halverat antalet narkotikabeslag som vi gör riktat mot den trafiken. Försvinner trafiken och flödet är det självskrivet att även smugglingsfrekvensen går ner, säger Lars Bäckström, chef på gränsskydd Skåne, till SVT Nyheter Skåne.

Kim Moeller, kriminolog på Malmö Universitet tror också att de stora riskerna att åka fast har bidragit till minskningen, men varnar för att smugglingen kan öka lavinartat när väl gränserna öppnar upp och de hårda kontrollerna avskaffas.

— Det är naturligt. Narkotikaförsäljarna har lager sedan tidigare. De kommer säkert vara intresserade av att bygga upp sina smugglingsnätverk igen när gränserna öppnar, säger Kim Moeller.

Han tror inte heller att det är totalt omöjligt för narkotikasmugglarna att få in knark i Sverige idag, utan menar att det fortfarande finns transportvägar, även om de inte är lika enkla och bekväma som de tidigare.

Sedan mitten av mars råder det på grund av coronakrisen ett inreseförbud mellan Sverige och Danmark, ett förbud som fattats gemensamt av båda länderna. Det är inte klart när detta kommer att upphävas.


  • Publicerad:
    2020-05-16 09:00