Staffanstorp slutar med specialmat till muslimer och judar

SKOLAN. De styrande politikerna i skånska Staffanstorp vill att skolorna i kommunen ska sluta servera alternativa kötträtter till dem som inte vill äta griskött.

Skärmdump Facebook (klicka för större bild).

Efter höstens val styrs skånska Staffanstorp av en koalition mellan Moderaterna (M) och Sverigedemokraterna (SD). Dessa har tillsammans tagit fram ett handlingsprogram för perioden 2019–2022, och enligt det ska kommunens verksamhet vara fri från ”kulturella särkrav” och ”religiösa uttryck, exempelvis skilda badtider och ritualslaktat kött”.

I linje med detta föreslår nu politikerna att kommunens skolor ska sluta servera köttalternativ till dem som av religiösa skäl inte vill äta fläskkött. De som däremot av medicinska skäl behöver specialkost ska fortsätta att få det. Dessutom serveras varje dag ett vegetariskt alternativ.

Så här skriver kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) om förslaget på Facebook:

Staffanstorps kommun kommer att sluta servera alternativa kötträtter i skolorna för de som inte äter griskött … Vi kan inte, med skattepengar, ta hänsyn till olika religiösa kostkrav. Allt kostar och då måste man prioritera, vi prioriterar att lägga skattepengarna på kärnverksamheterna, exempelvis utbildning.

På måndag ska förslaget om att slopa alternativa kötträtter hanteras i utbildningsnämnden.

Inte helt oväntat har det framförts en hel del kritik mot förslaget. Inrikesminister Morgan Johansson (S) skrev exempelvis på Twitter:

Staffanstorp styrs numera av M och SD. Ska det här tolkas som att man nu vill signalera att judar och muslimer inte längre är välkomna till kommunen?

Vad som Morgan Johansson uppenbarligen inte hade koll på var att precis samma regler angående specialkost sedan länge tillämpas i det socialdemokratiskt styrda Eskilstuna. Niklas Frykman från Liberalerna i Eskilstuna svarade Johansson:

Vi har samma bestämmelse i socialdemokratiskt styrda Eskilstuna sedan många år. Fungerar bra. Stor politisk enighet och såväl judar som muslimer är välkomna.

Enligt ett dokument publicerat på Eskilstuna kommuns hemsida framgår följande:

Barn- och utbildningsnämndens restauranger serverar inte koscher- eller halalslaktat kött. Barn och elever som efterfrågar särskild kost av religiösa skäl ska erbjudas en komplett måltid, där fisk eller lakto-ovo vegetariska alternativ ska utgöra ett komplett alternativ.

Efter sitt inlägg har Morgan Johansson fått motta en storm av kritiska kommentarer, som: ”Han lever på att respekten inte kan sjunka mer och då kan man vräka ur sig vadsomhelst!” och ”Så när du till exempel reser utomlands känner du dig bara välkommen om det finns svensk mat på menyn dit du åker?”

Källor:
Staffanstorp slutar med specialmat till muslimer
Staffanstorps skolor kan sluta erbjuda alternativ till fläskkött
Morgan Johansson på Twitter

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
KlausSverkerTorkelsson Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
J.N.
Medlem

Då är det bara en tidsfråga innan vi får se den lilla vidriga Morgan Johansson marschera på stan med judarna i spetsen.

På samma sätt som vi brukar se Stefan Lövén marschera tillsammans med alla svenska våldtäktsoffer och övriga brottsoffer.

Sverker
Medlem

Om veckans matsedel ser ut så här:
Måndag. Revbensspjäll
Tisdag. Blodpudding m bacon
Onsdag. Fläskpannkaka
Torsdag. Ärtsoppa m fläskkorv
Fredag. Köttbullar av fläskfärs

Svälter ungarna till ökenfolken förhoppningsvis ihjäl då?

Klaus
Medlem

Varför skulle muslimer och lögnaktiga judar vara välkomna i kommunen? De passar inte för svenska kommuner, inte heller för europeiska kommuner.